Groot
 Eindhoven

D Weekkrant op internet

Avanti viert een feestje

SON EN BREUGEL - Show- en dansvereniging Avanti! zet komend weekend De Bongerd in beweging. Dit jaar met een extra feestelijk tintje wegens haar 20-jarig bestaan.
Zaterdagavond wordt het publiek vermaakt met hilarische tonpraat. Daarnaast brengen de groepen En Naw Wai uit Helmond en De Noot uit Vlierden amusement. “Met entertainment gaan de artiesten op een kolderieke manier de bezoekers vermaken”, vertelt Pierre Hendriks, voorzitter van Avanti. “In Helmonds dialect komt En Naw Wai telkens weer met iets anders. Niet met specifiek Son en Breugelse grappen, maar door in te haken op het publiek, zetten zij de tent op stelten. Ook De Noot zorgt voor de nodige lachsalvos.”
Vanaf zondagochtend betreden twee gardegroepen en drie showgroepen met veel plezier het podium. De locatie wordt omgetoverd tot n groot danspaleis. Er doen 700 deelnemers mee aan het negentiende toernooi dat wordt gehouden. De 65 leden van Avanti zetten hun beste beentjes voor. “De gardegroepen zijn bekend van carnaval”, vertelt secretaresse Henny van der Wijst. “De showgroepen laten moderne dansen zien op muziek van deze tijd. Ook zij beantwoorden aan de verplichte elementen van de Bond. Zoals de verschillende techniekpassen.”
Hoofdtrainster van Avanti is Hermien van Erp. “In 1989 werd in Son en Breugel met vijftien gemotiveerde meiden met een eigen dansvereniging gestart. Door moeders werd een mooie garderobe gemaakt in mintgroen en roze. Er werd een verrijdbaar kledingrek in elkaar gelast. De kar werd van toernooi naar toernooi gesjouwd en vormde het symbool van Avanti.” Een lang gekoesterde wens kwam uit met het behalen van het Europees Kampioenschap in Frankfurt. Vele titels volgden, op internationaal en nationaal gebied. En van de hoogtepunten vormde het optreden twee jaar terug voor de Koningin. Op Koninginnedag in Den Bosch liet Avanti haar optreden zien. “Het blijft een bijzondere ervaring.”
In twintig jaar tijd is er veel veranderd. De kleding vormt een wereld van verschil. “Werd in 1989 nog gedanst in petticoat met hoed en pruik, vandaag de dag komen de danseressen tevoorschijn in lycra pakjes op hiphop.” Tegenover de fraaie kleding staat 200% inzet van de leden en het bestuur. “Het is de kracht van Avanti die doorgaat, zoals onze naam al zegt.”


Deze pagina is bijgewerkt op