Brabants op het web

Voor u beluisterd

Men alles

Het duo Riet en Frans, alias 'Ut Reusels Muziekske', heeft een nieuw album uitgebracht met de titel Men alles. Op de nieuwe schijf staan vijftien liedjes, waarvan er vijf Nederlandstalig zijn. Het is een cd met veel uniformiteit, en dat komt niet alleen door de steeds terugkerende stemmen, maar ook door het werk van componist Frank Schellekens. Hij staat, op een viertal covers na, borg voor alle begeleidende muziek. Een enkele keer verwacht je door die muziek eerder een Tiroolse tekst dan een Brabantse.
Het taalgebruik van de zangers ligt steeds dicht bij het Nederlands. Dat komt waarschijnlijk mede door het feit dat zij tegen het levenslied aanleunen. Het dialect komt soms in het gedrang; je verwacht geleuve in plaats van 'geloove', ging deur of dur waar 'door' klinkt en vuule waar 'voele' gezongen wordt, maar misschien is dit wel het dialect van dit moment of van de toekomst. Hoe dat ook moge zijn, hier rijmt het wel. Soortgelijke 'taalverschuiving' zie en hoor je ook in het lied Handen, waarin naast hand als oud meervoud en hendje als verkleinwoord dus ook 'handen' voorkomt.
De totale indruk is die van harmoniŽrende vertolkingen die zeker zeer zoetgevooisd genoemd kunnen worden. Van de tien Brabantse liedjes springen het titellied en Aachterom er misschien wel het meeste uit. Verrassend is het loflied op museum "t Brabants Leeve' in Den Dungen.
De lekkere meezinger tot slot, Reusel blef zo as ge bent, is een prachtig lied, maar de meeslepende melodie ervan blijft voor ons gekoppeld aan Liessel door de vertolking van Gerard van Kol op zijn cd Leissel blie mer krek zo as ge bent (zie cd bij Brabants 9), ook al haalde Gerard de bestaande melodie op zijn beurt weg bij de groep 'Zutjes aan'. Blijkens de tekst van het slotlied bestaat er veel overeenkomst tussen Liessel en Reusel.
De cd Men alles is goed verzorgd uitgegeven met ingelegd tekstboekje.

Voor nadere info: j.van.gorp13@kpnplanet.nl

terug naar Ut Reusels Muziekske

Deze pagina is bijgewerkt op