Het Brabants Dagblad op het web

‘Tilburg ds gewoon een wreldstad’

TILBURG - Terwijl de andere kinderen zenuwachtig door de Euroscoop renden, maakten de trommelaars van OBS de Blaak zich op voor hun optreden. Gisteren deden 250 kinderen mee aan de derde editie van het Liedjesfestival van de Stichting Tilburgse Taol en Factorium.

Bij het openen van de deuren stormden de leerlingen de zaal binnen om de beker in de wacht te slepen. De zangers en zangeressen van de Jan Ligthartschool Rendierhof konden hun geluk niet op. Met hun uitvoeringen van 'Aauwe trouwe Lndenbom' en 'Slaoj meej aai meej jn meej repel', namen zij trots de wisselbeker van Ronny Vreeman in ontvangst.
De jury, regisseuse Anny Ketelaars, Tilburgse taalfan Karel de Beer en tekstschrijver Wim Glorius, koos die school vanwege de mooie zang en de goede uitspraak van het dialect. De school versloeg de winnaar van vorig jaar, OBS de Blaak, die dit jaar in kleding uit verschillende culturen het nummer 'et hille jaor Mundial' zong.
Er kon niets op tegen het Tilburgs dialect. Onder leiding van Jef Maas klonk er bij de opening van het festival enthousiast ''t Is toch de schonste taol vant laand' uit de kindermondjes.
Met het serieuze lied 'Pirke' beten de leerlingen van de Stelaertshoeve het spits af. Met hun tweede nummer brachten ze de sfeer er in. De titel 'Prt er mar ks tegenaon' namen ze letterlijk: aan het einde van het optreden vlogen de papieren kaasjes door de lucht. Maar niet alleen het showelement verleidde de jury tot applaus. "Wat me meteen opviel is de kwaliteit van het zingen, erg mooi, een prachtig feestje", prees jurylid Wim Glorius de basisscholieren.
Ook de anderen maakten er een feestje van. Het was zowaar carnaval, in polonaise kwam de Christoffelschool verkleed op. Tijdens de uitvoering bouwden de kinderen een wagen en stond prinses carnaval trots op de kar.
Maar niet alleen aan zingen en attributen werd aandacht besteed, sommigen hadden zelfs een hele choreografie bedacht. Behangen met cd's klonk het lied 'Diegietaol' en later in oude kleding zong De Borne dansend 'Doe naaw gaaw oew aaw aon', wat geschreven is door jurylid Glorius.
Vooral het lied over Tilburg 'Ds gewoon een wreldstad' sprak Anny Ketelaars aan: "Ik z hier geboren; ik zit gewoon te genieten op deze donderdagochtend!"

terug naar Tilburgs Liedjes Festival

Deze pagina is bijgewerkt op