Stadsblad
  's-Hertogenbosch

D Weekkrant op internet

Plek om te mijmeren

ROSMALEN - Op de begraafplaats aan de Oude Baan in Rosmalen is zondag het monumentje De Plek voor vermiste en niet begraven kinderen in gebruik gesteld.

De Plek bestaat uit negen stenen, geplaatst in een cirkel, verbeeldend drie ouders, beschermend om een in het midden geplaatste gedenksteen. Deze verbeeldt het kind.
Burgemeester Ton Rombouts memoreerde de wijze waarop het monumentje op initiatief van Jan van den Boom tot stand was gekomen. Werkgroeplid Wil Klerks, tevens beheerder van de begraafplaats, leidde de stemmige bijeenkomst. Daarin was ruimte voor een pianostuk, uitgevoerd door Aichim, een zoon van Jan van den Boom en het liedje Bevrorre Blojkes in dialect, geschreven en gezongen door Wiljo van Nuland.
Het nieuwe monumentje geeft ruimte om te mijmeren over oudere of recente ervaringen met verloren leven.
Beeldend kunstenaar August Ammann is er volgens de werkgroep goed in geslaagd een monument te creren dat aansluit op de uitgangspunten van de werkgroep.
De realisatie van het kunstwerk is financieel mogelijk door gemeentelijke subsidie en een bijdrage uit het Dela Fonds. Ank Mooren, districtsmanager van Dela: "Dit goede doelenfonds is twee jaar geleden door Dela in het leven geroepen.
Zo wil Dela haar verzekerden en medewerkers helpen met het uiten van hun maatschappelijke betrokkenheid en particulier initiatief en vrijwilligerswerk stimuleren."
Rombouts onthulde samen met Jan van den Boom een plaquette met de tekst die werkgroeplid Herman van Dinther speciaal voor dit monumentje schreef. Het monumentje is te vinden op de begraafplaats bij de linkeringang naast het crematorium, meteen achter de plaats waar de kindergrafjes zich bevinden.

terug naar Wiljo van Nuland

Deze pagina is bijgewerkt op