Eindhovens Dagblad op het web

KLEEDKAMERGESPREK - Thuiswedstrijd voor Petazzie

door Gerard Mesman

Hoe kijkt een artiest terug op zijn eigen optreden? Peter Adriaans, 19 september in 't Speelhuis in Helmond.

Als Peter Adriaans met Petazzie op de bhne staat is hij helemaal Harrie; het sulletje, de pispaal, de kop van Jut. En al lijkt het nog zo echt op het toneel, achter de coulissen is Peter er meteen weer en is er geen spoor meer van de underdog.

Lijkt me een thuiswedstrijd, deze premire in 't Speelhuis.
Duidelijk, en bovendien voor een groot deel genodigden, en dan heb je het over familie, vrienden, kennissen. Nee, spannend wordt het pas als we de regio in gaan, naar Ettten-Leur of zo. Helmond ligt dan een stuk verder weg, zodat we minder dialect kunnen gebruiken en natuurlijk minder het Helmondse kunnen uitspelen. Fijn als het publiek zo enthousiast is als vanavond, maar dr moeten we het echt verdienen.

Jullie nieuwe theaterprogramma heet Nei Skoen. Wat is dat voor gevoel met die nieuwe schoenen?
Wij zijn geen wereldverbeteraars, dus we houden het simpel voor een onbezorgd avondje uit. We sluiten aan bij gewone alledaagse dingen, die je meteen kunt pakken.

Een van jullie liedjes gaat over succes en tegelijkertijd over gewoon blijven. Hoe zeg je dat op z'n Helmonds?
'Je moet niet hoger skijten dan je kont hoog is.' We zingen over 't Gooi, dat je daar heen kunt gaan als je echt succes hebt, maar dat we al snel doorhebben dat we daar totaal geen aansluiting vinden. Terug dus naar Helmond. Mooi is dat hier, want Helmond heeft nog steeds dat imago van arbeidersstad; een underdogpositie, die theatraal gezien een mooie kapstok is. Het geeft ons een kader om onze typetjes Harrie, Beppie, Silvano en Gertrutte neer te zetten. Dat geeft houvast en biedt tegelijkertijd veel inspiratie.

Wat heb je met Lonneke?
Ja, spannend was dat. We willen graag interactie met de zaal, dus dat zoeken we op. Vanavond was dat Lonneke, die verliefd werd toegezongen door mij. Je weet nooit zeker hoe dat uitpakt, hoe iemand reageert op al die aandacht ineens op jou, inclusief spotlight. Maar ze pakte het heel goed op en dat maakt dat de avond voor ons ook slaagt.

terug naar Petazzie

Deze pagina is bijgewerkt op