Brabants op het web

Voor u beluisterd
Nieuwe Tilburgse Liekes
van Tony Ansems

De ontvangst van een nieuwe Brabantse cd van Tony Ansems uit Neenah in de Amerikaanse staat Wisconsin was voor ons een aangename verrassing. Eerder schreef Ed Schilders over deze muzikale Tilburgse emigrant in nummer 21. Op de cd bij dat nummer is het lied Agge oew mundje goed ruurt van Tony's eerste cd Tilburgse Liekes - American Style te horen. Het is verbazingwekkend dat iemand die al in 1964 emigreerde zijn Tilburgs zo goed bewaard heeft en omdat Ansems gezegend is met onmiskenbaar muzikaal talent zijn de cd's met Tilburgse liekes zeer de moeite waard. Meestal combineert Ansems zijn teksten met bekende countrymelodieën en dat zorgt ervoor dat zijn liedjes goed in het gehoor liggen. Hij gaat daarbij zeker niet te rade bij de minsten; we horen o.m. muziek van Merle Haggart, Kris Kristofferson, Aaron Schroeder, Wally Gold, Johnny Russel, Freddy Fender en Brad Paisley. Een slimme formule is dat zeker, maar men moet de eigen inbreng van Ansems toch niet onderschatten. De meeste teksten zijn goed bedacht en gezongen.
De liedjes gaan, zoals dat in country-and-westernstijl hoort, over van alles en nog wat, maar vooral over het dagelijkse wel en wee. Menige tekst biedt bovendien een humoristische noot. Vrijwel alle woorden zijn van de hand van de zanger zelf; een enkele keer heeft hij assistentie gehad van Piet van Beers, Fia DeKrom en zijn eigen Jeanne. Er zijn twee nummers waarbij Ansems met Danny Mack tekst en melodie maakte: Drie Koningen en De Peerke Donders Wals. Deze liedjes zijn oer-Tilburgs geworden.
De cd biedt vijftien nieuwe Tilburgse liedjes die zich door hun afwisseling lekker laten beluisteren. De nieuwe schijf van Ansems maakt vrolijk en daartoe dragen teksten als Gin wonder dè ‘k zo muug ben, De Fonds Baos, Den Harrie, Eigen Roem Die Stinkt Nie, De Peerke Donders Wals en Gewoon Mijn Ègen zijn zeker in hoge mate bij.
Met dat laatste nummer is iets bijzonders aan de hand: het is het eerste lieke dat Ansems als 'Act Naturally' in de VS geleerd heeft en blijkens de liedtekst heeft hij een rol gekregen in een Tilburgse film waarin hij gewoon zichzelf mag zijn. Gevolg, zo zingt hij vol ironie: "As de fillem in Tilburg verschijnt, dan ziede gij de grotsten appetjoek en ik kan gewoon m'n ègen zijn."
Onze keus voor de cd bij dit nummer van Brabants viel op Heej, klein drulleke, een liedje dat past in alle tijden, zeker ook in de kerstsfeer.

Meer informatie: tansems@new.rr.com.

terug naar Tony Ansems

Deze pagina is bijgewerkt op