Brabants op het web

Voor u beluisterd
Versleten Werk uit Budel

Via onze vaste columniste Junt kregen wij een geluidsfragment toegezonden van de groep Versleten Werk. Omdat we daarvan wel gecharmeerd waren, gingen we op onderzoek.
De groep Versleten Werk nam 17 jaar lang deel aan de Buulse Bonte Avonden en bestaat ondertussen meer dan 20 jaar. In 2000 verscheen hun cd Mieljaar! De keuze van die titel geeft mooi de ligging aan van het taalgebied waarin de groep vooral actief is: op de grens met België. Mieljaar, verkort van God mieljaar, is een veel gebruikte bastaardvloek in het grensgebied. Binnen vijf minuten kan men in Hamont staan en aan de andere kant is Weert in het Limburgse nabij. Dat maakt Budel, of liever Cranendonck, taalkundig zo geweldig interessant. Mieljaar is overigens een vette knipoog naar 'millennium'; de cd verscheen immers in 2000.
In 1987 begon Versleten Werk als duo op een carnavalszitting in Soerendonk; het koos die naam omdat het gedateerde (versleten) liedjes selecteerde als fundament voor hun eigen teksten. De groep treedt vooral op binnen de eigen gemeente Cranendonck, maar maakte ook wel creatieve uitstapjes buiten de regio tot in Boxtel. Ondertussen is de samenstelling al jarenlang: Arie Schepens (saxofoon en percussie), Bart Janssen (contrabas, toetsen, saxofoon, accordeon), Aad van Leeuwen (gitaar), en Pierre de Groot (gitaar en mondharmonika). "Arie is de beste tekstschrijver, Aad de beste zanger, Bart het muzikale brein en ik heb van alles wat," aldus Pierre de Groot.
Wanneer we de cd Mieljaar! beluisteren, vallen de mooie stemmen op en de afwisseling. Alles klinkt fris en plezierig met goed gekozen melodieën om op te 'teksten' en dat wordt dan ook op een virtuoze manier gedaan. Bekende liedjes als Middellandse Zee, Vluchten kan niet meer, Oh Oh Den Haag, Nooit op zondag en De Postkoets krijgen een nieuw leven, maar ook 'vergane' buitenlandse toppers als Malagueña, Da doo ron ron, She goes nana, I'll be faithful to you en Vivaldi's La Traviata worden herboren in 't Buuls. Strakke rökskes en Mieljaar komen geheel uit eigen koker.
De groep brengt muzikaal cabaret met humoristische liedjes, veelal meerstemmig gezongen, en herkenbare sketches met alledaagse thema's vol onverwachte kwinkslagen en visuele humor. Ook is Versleten Werk befaamd om de interactie met het publiek; het gezelschap staat bekend om de meezingers in Brabants dialect.
In het tekstbukske wordt op het einde een dankwoord gericht aan Bulandicus Charles Brandts, de heren graffitici Bart Duisters en Stijn de Groot en opnameleider Cees de Wit. Het kan niet anders: Versleten Werk moet wereldberoemd zijn in Budel en verre omstreken. Tegenwoordig treedt de groep, blijkens de site op internet, vooral op in horecagelegenheden in de eigen regio. Tijdens eetpartijen vertolkt men het eigen cabaretprogramma, het zogenaamde 'diner-cabaret'. De avondvullende programma's in horecagelegenheden vinden veelal plaats op verzoek van verenigingen e.d. Tevens geeft Versleten Werk voorstellingen in kleine theaters, zoals 'Lexke' in Budel en De 'Smeltkroes' in Maarheeze. Mooi dat er op de grens van Brabant en Limburg ook nog volop in de eigen taal gezongen wordt.

terug naar Versleten Werk

Deze pagina is bijgewerkt op