Het Brabants Dagblad op het web

‘Durske uit duuzend’
Brabants mooiste liedje?

Door Ton Wagenaars

DEN DUNGEN - In restaurant Boer Goossens in Den Dungen werd gisterenavond het lied Durske uit duuzend van Ruud van der Heijden uit Best uitgeroepen tot Brabants moiste liedje.

Voor die genen die geen dialect spraken was het noodzakelijk een woordenboek mee te nemen. Een woordenboek van Brabantse spreuken en dialecten wel te verstaan.
In onvervalst Brabantse spreektaal presenteerde Piet Pels, voorzitter van de organiserende Vereniging van Brabantse Lokale Omroepen de finale van het Brabantse dialectlied. Tot eind december van het vorig jaar hadden 49 groepen en individuen hun tekst en muziek kunnen inzenden, waarna vijftien gelukkigen gisteren hun lied ten gehore mochten brengen. "Liedjes niet eerder uitgebracht en dus bij het publiek nog onbekend," aldus Pels. Onder de finalisten waren enkele kopstukken zoals Björn van der Doelen met zijn lied Niemand meer bellen en Roland Verstappen die zong over Lament voor Brabant. Dat eerste woord was lang niet bij iedereen bekend, maar de echte connaisseurs was niets vreemd. Lament zou staan voor jammerklacht. In de zaal zaten zo'n 250 aandachtigen, maar vooral gelijkgezinden voor wie het Brabants dialect belangrijk blijft. Zo ook voor de Drunense fan An Pullen-van Drunen (63) die zelf ook optreedt onder haar artiestennaam Anna van Brabant.
"Iedere dag draai ik nog zijn lied van de koekoek en altijd moet ik janken," aldus de Drunense. Zij is gekleed in Brabantse poffer en draagt onder haar lange jurk een heuse tes met knipbeurs en rode snotdap. Ze heeft tweehonderd cd's met Brabantse dialectmuziek en vergaarde duizenden teksten.
Ook passie bij Mia van Sluisveld (72) uit Den Dungen die deel uitmaakt van het duo Bagatelle. "Het zijn allemaal prachtige liederen."
Tijdens de pauze wordt eenieder getoetst op de kennis van specifieke dialectnamen en wordt gegokt op de winnaar die niet alleen door een vakjury maar ook door vijftien willekeurige mensen uit het publiek zal worden aangewezen. Koos de vakjury voor Durske uit duuzend, de publieksprijs ging naar Ut Reusels Muziekske met Efkes genieten.

terug naar Brabants Mooiste

Deze pagina is bijgewerkt op