Brabants op het web

Wim Daniëls

Brabants Dialectenfestival Lieshout 2010
Dialectbelangstelling is groot

Het dialect mag dan steeds minder gesproken worden, aan belangstelling voor het dialect is geen gebrek. Er verschijnen tal van boeken en boekjes in het dialect; er is een groeiend leger aan dialectzangers en -groepen; het onderzoek naar dialectverschijnselen wordt steeds serieuzer ter hand genomen en Brabant heeft sinds 2009 in de persoon van Jos Swanenberg zelfs een heuse dialectprofessor.
Zelf merk ik bij de voordrachten die ik over de standaardtaal en onze dialecten geef, dat veel mensen graag willen dat de voordrachten ook in het dialect gehouden worden.
En als spreker van een Zuidoost-Brabants dialect blijk je dan toch een behoorlijke regio te kunnen bestrijken, al kan dat natuurlijk ook betekenen dat mijn dialect zich aan het regionaliseren is en steeds minder lokale (Aarle-Rixtelse) trekken heeft.
Sinds vorig jaar ben ik sowieso wat nauwer betrokken bij dialectactiviteiten, doordat ik voorzitter ben geworden van de Stichting Brabants Dialectenfestival. De voornaamste doelstelling van de stichting is het organiseren van een tweejaarlijks dialectenfestival in Liehout, waarvan de eerstvolgende editie plaatsvindt op zondag 13 juni a.s. Maar de stichting vertaalt ook boeken uit de wereldliteratuur in het dialect en laat daarvan toneelopvoeringen verzorgen. Bovendien organiseert ze af en toe lezingen over dialect en middagen of avonden waarop het Brabantse lied centraal staat.
De stichting heeft actieve bestuursleden en kan een beroep doen op een groot leger aan vrijwilligers. Die vrijwilligers zijn vooral belangrijk voor de tweejaarlijkse dialectendag. De dialectendag van 13 juni a.s. wordt om 12.00 uur geopend door commissaris van de koningin van Noord-Brabant Wim van de Donk. Dialectliefhebbers kunnen daarna in het hele centrum van Lieshout net als tijdens vorige festivals genieten van tal van dialectactiviteiten: van schrijvers, zangers, zanggroepen, verhalenvertellers, toneelspelers. enz. En er is een boeken- en cd-markt.
In het dorpshuis van Lieshout worden 's middags ook dialectpenningen uitgereikt aan de winnaars van de schrijfwedstrijd (in de categorieën verhalen, gedichten en liedteksten) die door de Stichting Brabants Dialectenfestival is uitgeschreven. Bovendien is er in het dorpshuis een foto¬expositie in het kader van de Martien Coppensprijs. De toegang tot het dialectenfestival, dat duurt van 12.00 uur tot 18.00 uur, is gratis.

Meer informatie:
www.brabantsdialectenfestival.nl.

terug naar Brabants Dialectenfestival

Deze pagina is bijgewerkt op