Brabants op het web

Voor u beluisterd
Vaste prik van 'De Sjawi's'

Variatie en vakmanschap zijn vaste prik bij 'De Sjawi's' uit Valkenswaard. Hun nieuwe schijf met de titel Vaste Prik is daar weer een bewijs van. De cd is op 15 mei 2011 tijdens een benefietconcert gepresenteerd in het Valkenswaardse Cultuurcentrum 'De Hofnar'. 'De Sjawi's', bestaande uit Jacques van Gerven, Wim van Wijk en Aloys Wetzer, is een populaire Valkenswaardse cabaretgroep die in 2009 al dertig jaar bestond. Het trio staat terecht bekend om zijn muzikaal humoristisch entertainment. 'De Sjawi's' beschikken dan ook over harmoniŽrende stemmen en verantwoorde muzikale invulling, waarbij Aloys Wetzer, 'het eenmansorkest', aan de basis staat. Alle teksten zijn van de hand van Jacques van Gerven. Van de meeste nummers schreef hij ook de muziek. De muzikale begeleiding van de hele cd is van Aloys, die alles inspeelde, behalve de accordeon en de mandoline, die werden bespeeld door Henri Lievens en Louis Baeten. 'Het genietschap van de Rooi Schoentjes', gevormd door de mannen van theatergroep Valkenswaard waar Jacques regisseur van is, heeft ook zijn vocale bijdrage geleverd op de cd en bij het concert. Alles werd opgenomen in de studio van Aloys Wetzer.

Het betreft een puur Brabantse uitgave met twaalf nieuwe liedjes van eigen makelij die er zijn mogen. Het is dan ook moeilijk kiezen voor een 'proefnummer' op de cd bij Brabants. Het openingslied Brabantse Boere is een sterk begin. Onder oew raom en De Schot passen door de humoristische tekst echt bij 'De Sjawi's'. Het spelen met de tekst van het kinderliedje Liesje leerde Lotje lopen ligt in dezelfde lijn als Ollebolleke van destijds. Onze Koekoek en Dooi huundjes zijn zowel absurdistisch als leuk. Dieren zijn toch opvallend vaak vertegenwoordigd in de geestige teksten van de nieuwe cd; ook Munne maot (kanarie Harrie) draagt daartoe zijn steentje bij. Zij Ún zij is knap gezongen en Marie is eveneens een sterk nummer en zeker niet eenvoudig te zingen. Onder oew raom (vur jou zing ik gin serenade mir) met hilarische vondsten als reden (dubbel glas, geen balkon) en Laote we zinge zijn prima meezingers. Haore op m'n borst doet denken aan het countrylied van de cowboy met three hairs on his chest, maar is toch heel anders.
Wij kozen het slotnummer ZiededŤ voor de cd bij Brabants 31, vooral vanwege de lekker allitererende humoristische tekst.
De opbrengst van de cd met een 'boeket van 12 splinternieuwe Brabantse liedjes' is geheel voor het Bloemencorso Valkenswaard. Na het dramatisch verregende evenement van vorig jaar was dit loffelijke gebaar natuurlijk zeer welkom. 'De Sjawi's' vinden dat het bloemencorso in hun plaats 'vaste prik' moet blijven en gelijk hebben ze; in september moeten de dahlia's voor altijd blijven bloeien in Valkenswaard.

Er is ook nog een clip van Brabantse Boere te zien op You-tube. Info: www.bloemencorso-valkenswaard.nl

terug naar De Sjawi's

Deze pagina is bijgewerkt op