Brabants op het web

Voor u beluisterd
‘Cohda’, ‘n Bietje BèBuurten

‘Cohda’, de coproductie van vooral Hans Lakwijk (tekstschrijver en verteller) en Sjef van Rooij (componist, musicus), presenteerde op 6 mei een nieuwe cd in zaal ‘De Toren’ in Heeswijk-Dinther. (‘Cohda’ is de omkering van ‘ad hoc’; genoemde tekstschrijver en componist trekken andere zangers aan om hun nieuwe liedjes te vertolken. Wanneer ze onder de naam ‘Cohda-KREK’ opereren, hebben we van doen met hun vaste dialectgroep.)
Het werd een genoeglijke middag waarbij de meeste nummers van de nieuwe schijf voor het publiek vertolkt werden. Ger van den Heuvel (van ‘D’n Diejen en ik’) was de gastvrouw die de presentatie aan elkaar praatte en dat is haar wel toevertrouwd.
Op de cd staan zes liedjes en zes vertellingen. “Soms is zo’n tekst een verduidelijking bij het lied, soms gaat het alleen over hetzelfde onderwerp, soms staan ze zo goed als los van elkaar,’ aldus de bijgaande tekst op de binnenkant van de cover. Alle nummers op twee na werden uitgevoerd. Het verhaal en het lied Winter in Dinther bleven bij de presentatie achterwege vanwege hun kerstsfeer en de uitbundige lentetijd buiten.
Een heel mooi lied is Regen in mijn hart, dat aan de Franse dichter Paul Verlaine (1844-1896) doet denken omdat het een vertaling zou kunnen zijn van diens ‘Il pleure dans mon coeur comme il pleut sur la ville’, maar inhoudelijk is het toch wezenlijk anders. De uitvoering door zanger Roan Raymakers verdient grote complimenten. Dat geldt zeker ook voor Carli Bongers die op de cd drie liederen vertolkt: Effe naor Geffen, Nachtzuster en Wijbosch Broek. Het lied Dementie, dat George Blanken zingt, is het enige lied dat niet in dialect geschreven is. De tekst is van Sjef van Rooij, die overigens zelf het slotlied Winter in Dinther heeft gezongen en geschreven. Hans Lakwijk nam verder alle liedteksten en verhalen voor zijn rekening. Hij heeft een mooie warme stem en voor iemand die niet geboren is in Brabant spreekt hij prachtig Meierijs. Het enige wat hier en daar niet klopt, is het woordgeslacht, maar daar wordt heden ten dage steeds meer tegen gezondigd. Wanneer men niet in het dialect is opgegroeid, weet men niet dat woorden als doos, keel, vraog en mèrt vrouwelijk zijn. Er bestaat al lang een tendens bij vooral stadse dialectsprekers om steeds meer woorden mannelijk te maken. Veel luisteraars zullen het overigens niet of nauwelijks horen en zich er ook niet aan storen.

Het repertoire van de nieuwe cd is - zo zeggen de cd-makers - uiteenlopend: “van humoristisch tot nostalgisch, van kritisch tot bewogen”. In een enkel belerend verhaal klinkt het docentschap Nederlands van de tekstschrijver door. Effe naor Geffen, Ekkes delen, Monogaam, Opa Hannes, 't Wijbosch Broek en Winter in Dinther zijn de namen van de vertellingen. (Drie titels zijn dus naast lied ook verhaal op deze cd.)
‘n Bietje BèBuurten is al de elfde cd van Sjef en Hans en dan kunnen we alleen constateren dat hier sprake is van een zeer vruchtbare samenwerking.

Info: hanslakwijk@ziggo.nl of info@cohda.nl.

terug naar Cohda

Deze pagina is bijgewerkt op