Weekblad voor Deurne op het web

CD Hans van Gorp: Zo as ik Ben

ASTEN – Astenaar Hans van Gorp heeft een cd gemaakt met dertien luisterliedjes in Astens dialect. De titel is Zo as ik Ben. Vorige week 18 maart presenteerde hij in een uitverkochte In de Brouwerij vol trots zijn eindproduct. De komende weken treedt hij drie keer op in de regio. Ook is Van Gorp 10 juni een van de gasten op het Dialectfestival in Lieshout.

Hans van Gorp is al jaren actief als muzikant en als toneelspeler. Vorig jaar kreeg hij de inspiratie om - voor het eerst in zijn muzikale carrière - een eigen cd te maken. Zes teksten schreef Van Gorp zelf. Zes zijn van de hand van dorpsgenoot Piet Snijders en één is van Frans Hoppenbrouwers. “De rode draad is dat de liedjes op mij betrekking hebben. Ze zitten dicht op mijn huid”, vertelt Van Gorp. Tijdens de cd-presentatie overhandigde hij het eerste exemplaar aan Snijders en speelde hij de nummers met veel overgave. Piet Snijders is ondermeer bekend van de Brabantse volksmuziekgroep Horlepiep en van de boeken over Tieske en de dichtbundel Dartelende Weind. De andere schrijver waarvan Van Gorp een tekst heeft gebruikt, Frans Hoppenbrouwers, is schrijver en dichter in het Brabants dialect en de officiële dichter van de gemeente Valkenswaard.
De muziek op de cd schreef Van Gorp zelf. In de studio kreeg de Astenaar hulp van Erik van Horne op piano, Ture Eijsbouts op bas en Cor Mutsers op gitaar. Mutsers was tevens de muzikale producer.
Hoewel de teksten zijn geschreven door drie tekstschrijvers zitten er tekstueel veel overeenkomsten in de liedjes. Terugkerende thema’s zijn vroegere tijden (Ik wil terug naar toen alles nog oneindig leek), de liefde (Al min liedjes zijn vur jaw) en de dood (Ge bent jaorig vandaag al zalde nie mer awwer worre). Van Gorp weet vooral te raken in de meer persoonlijke liedjes zoals Blie bij Mij, 15 Fibbrewarri en ’S naachs as ’t stil Is.

Op de bühne
Van Gorp: “Het was in In de Brouwerij mooi om te zien dat mijn liedjes ‘n emotie oproepen. Sommige mensen zaten echt te schrûwwe.” De komende weken brengt Van Gorp zijn muzikale show Zo as ik Ben op de bühne: zondag 1 april in het Gerardushuis in Walsberg, aanvang 15.00 uur; zondag 15 april in In de Brouwerij in Asten, aanvang 15.00 uur en donderdag 19 april in hotel Westende in Helmond, aanvang 20.00 uur. Daarnaast is Van Gorp alvast geboekt voor het Brabants dialectfestival in Lieshout op zondag 10 juni.
Tijdens de optredens wordt de Astense muzikant ondersteund door Erik van Horne op piano en Ture Eijsbouts op basgitaar.
De cd is te koop in de boekwinkels in Asten, Someren en Deurne.
Voor meer informatie: www.hansvangorp.nl.

terug naar Hans van Gorp

Deze pagina is bijgewerkt op