Brabants op het web

Voor u beluisterd
Kènderkwèèk
Schôon Tilburgse liekes

Stichting Tilburgse Taol, waarschijnlijk de meest actieve en creatieve organisatie op gebied van Brabants dialect, heeft een mooie cd gerealiseerd met veertien Tilburgse dialectliedjes van Kènderkwèèk. In het voorwoord van deze cd meldt Paul Spapens dat het STT primair te doen is om een breed publiek te richten op het dialect en de volkscultuur; taal is immers de drager van een cultuur. Het is ook een poging kinderen met dit immaterieel erfgoed te bereiken. Het festival Kènderkwèèk werd in 2011 voor de vijfde keer gehouden. Voor dat jaarlijkse feest schrijven professionele tekstschrijvers en componisten nieuwe liedjes over actuele Tilburgse zaken. Vervolgens nodigt men alle basisscholen van de gemeente Tilburg uit om deze liedjes in te studeren en uit te voeren en uit te beelden tijdens het jaarlijkse festival. Deelnemende scholen krijgen vooraf erfgoeddocenten aan huis die via de liedjes informatie verstrekken over het erfgoed van de Tilburgers. Een jury wijst de winnende school aan. Naast SST zijn ook Factorium Podiumkunsten en Stadsmuseum Tilburg bij het totale concept betrokken. Spapens noemt Kènderkwèèk ‘een landelijk uniek cultureel festival voor kinderen van basisscholen’.
Alle liedjes op de cd op twee na zijn voortgekomen uit het festival. Alleen het Tilburgs volkslied en Tilburgs taollied werden toegevoegd op uitdrukkelijk verzoek van SST. Men hoopt met de liedjes niet alleen kinderen maar ook volwassenen te bereiken en dat hoeft geen illusie te zijn, want de liedjes zijn interessant voor een breed publiek.
Op de cd worden de liedjes uitgevoerd door het Souvenir Jeugdkoor van Peggy Hegeman, maar men heeft de goede ingeving gehad een aantal solisten te vragen voor de vertolking en dat zijn artiesten van faam die de nummers bekwaam vertolken: Janneke van Heeswijk, Ruud Hermans, Marja van Trier, Roland Verstappen en Karin Bruers! De liedjes voor deze cd zijn geschreven door de vakmensen Wim Glorius en Harry Swinkels.
De cd gaat vergezeld van een fraai tekstboekje en daarmee worden de liederen nog toegankelijker. De cd opent met Wèèreldstad en eindigt met het Tilburgs volkslied. Daartussen komen allerlei bezongen Tilburgse onderwerpen aan de orde: Pirke, Kèrmesbouwers, Draaje mar, Mèn èège buurt, Diegietaol, Vincent in Brabant, Nor et Waandelbos, Ene toffe bistestal, Tweej keere Willem Tweej en Et allerirste bèùte.
Men hoopt met Schôon Liekes vooral kinderen te bereiken, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Jonge mensen hebben ondanks alle drukte vaak wel belangstelling voor muziek en zij beleven plezier aan zang. Daarom is dit project zo'n prachtige poging dialect onder de aandacht te brengen bij de nazaten. Een poging die succes verdient.
Triest is het feit dat een van de bevlogen initiatiefnemers, Kees Verbunt, het eindresultaat niet meer heeft mogen meemaken. Hij zou terecht heel ‘grots’ geweest zijn op deze productie.
Wij kozen voor Brabants cd 34 voor Slaoj meej aaj meej jèùn meej èèrepel.

Zie ook: Tim van der Avoird, ‘Tilburgse dialectliedjes doen het goed’ in Brabants 15 (2007).

terug naar Kènderkwèèk

Deze pagina is bijgewerkt op