De Maasroute

Dé Weekkrant op internet

Muziekgezelschap Treveris na 20 jaar nog steeds eigen stijl

LOON OP ZAND - Het gezelschap Treveris bestaat in augustus 20 jaar. Dat zal Piet de Boer, gemeentevoorlichter van Loon op Zand, destijds niet hebben voorzien. Hij koppelde accordeonist Leon Smits uit Kaatsheuvel aan Marja van Trier en Peter Claessens uit Loon op Zand. De combinatie van deze drie mensen werd het muziekgezelschap Treveris.

Treveris maakt net zo makkelijk Nederlandstalige cabaretliedjes als Brabantse chansons en heeft deze combinatie steeds gebruikt om een afwisselend programma te brengen. Vanaf de eerste CD Treveris I is de muziek van Treveris gedraaid op lokale zenders en op Omroep Brabant. De geheel eigen stijl van Treveris was en is te beluisteren tijdens honderden optredens op Festivals, openluchttheaters, zalen, feesttenten, jubilea, schouwburgen en theaters in en buiten Brabant. Leon Smits vertrok uit Brabant. Zijn plaats werd ingenomen door Cees van Der Maas.

Waardering
Treveris bleef niet onopgemerkt. Voor hun eigenzinnig repertoire kwam waardering in de vorm van een aantal Cultuurprijzen als kleinkunstprijs ‘De Gouden Traan’, de cultuurprijzen de ‘Vergulde Klomp’, de ‘Ad de Laatprijs’, de provinciale dialectpenning voor liedteksten. Een tweede prijs in het streektalenfestival in het Friese Oldenberkoop. Met het Franse repertoire stond Treveris enkele malen in de finale van het Concours de la chansons in De Kleine Komedie in Amsterdam. Treveris heeft in de afgelopen twintig jaar vijf cd’s uitgebracht. De laatste, die alweer goede kritieken mocht ontvangen, dateert uit 2010. Het geheim van twintig jaar Treveris is de mix van actualiteit, Loons dialect en Franse ‘sound’.
Accordeonist Michael Breukers verleent ook met regelmaat zijn medewerking aan het gezelschap.
De meeste composities en alle teksten van Treveris komen uit de koker van Marja van Trier, die haar naam in het Latijn, aan de groep gaf. Marja is ontzettend veelzijdig. Zij acteert, zingt, speelt accordeon en schrijft.

Cultuurhuis
Het Cultuurhuis Loon op Zand organiseert later dit jaar, op 30 september 2012, het jubileumconcert ‘Waor ies de Juin?’ in Loon op Zand. Aanvang is 14.00 uur. Kaarten zijn al te reserveren via marjavantrier@hotmail.com. De locatie is nog een geheim. Wat Treveris al wel verklapt, is dat het een echt buitenfeest wordt (bij regen overdekt) en je ook zelf je drankje mee mag brengen. Er komt nog meer nieuws tegen die tijd maar zet de datum alvast in je agenda.

terug naar Treveris

Deze pagina is bijgewerkt op