nummer 33, november 1980

AD DE LAAT

BRABANT GE VERANDERT

CROSSROAD CR 281.01

Ad de Laat is een Brabantse troubadour, die afkomstig is uit noord-oost Brabant. Hij zingt in het dialekt van de Meierij en Den Bosch en dit betekent meteen een geografiese beperking van zijn eerste LP, die onlangs uitkwam. De toegankelijkheid van dit Brabants dialekt is vergroot door bij de plaat songteksten te leveren, die door broer Willem 'vertaald' zijn in het A.B.N. Ad de Laat heeft een tamelijk vlak stemgeluid de muzikale omlijsting is nogal sober. vandaar dat het geheel op mij een nogal slaapverwekkende invloed heeft. De gitaar, die door de Laat naast de citer, de akkordeon en het orgel bespeeld wordt, is het meest op de voorgrond tredende instrument. Fluit en orgel nemen deze funktie zo nu en dan over.
Zijn teksten zijn beschrijvende observaties van onder andere het Brabantse leven. Hij konstateert met weemoed, dat ook Brabant aan veranderingen onderhevig is. Terecht en gelukkig maar zou ik zeggen. Dit is de tendens die door de meeste liedjes als een rode draad heenloopt. In het nummer Brabant, M'n Brabant verheerlijkt hij op bijna 'nationalistiese' wijze dit gedeelte van Nederland. En dit gaat me eigenlijk toch wat te ver, zeker als niet-Brabander.
Hij zingt echter ook veel over jeugdherinneringen, de gevolgen van de schaalvergroting van het boerenbedrijf of het harde plattelandsleven. Deze nostalgiese folklore zal op kleine schaal zijn aftrek wel vinden. Sukses op grote schaal, zoals Brabander Gerard van Maasakkers dat heeft, zie ik Ad de Laat nog niet krijgen. Het muzikale geheel is daarvoor te gezapig.

PETER SCHAMP

terug naar Ad de Laat

Deze pagina is bijgewerkt op