Het Brabants Dagblad op het web

Popcollectief en harmonie nemen Goirles strijdlied op

‘Jan-Kop-Aaf’swingt voor Gl

Door Henk van Raak

GOIRLE - 'Jan-Kop-Aaf' swingt met opgeheven vuist voor Goirle. Het beeldmerk van het hoofd van Johannes de Doper op een schaal siert straks de CD die momenteel onder supervisie van de gemeente wordt opgenomen door diverse Goirlese muziekgezelschappen. Zaterdag nemen het Popcollectief en Harmonie Oefening en Uitspanning hun versies op van het strijdlied 'Gl moet blve!'.
De moderne popversie wordt op band gezet voorafgaand aan het Polipop-festival, dat niet zoals deze krant gisteren meldde zondag maar aanstaande zaterdag plaatsvindt. Een gelegenheidsformatie van zeven Goirlese popmuzikanten neemt dan het door Frans van Hoek geschreven lied op in de theaterzaal van het Jan van Besouwhuis.
Van Hoek schreef het nummer op uitnodiging van de stichting Platform Goirle Blijft. Uit de strijdvaardige tekst blijkt duidelijk de roep om handhaving van de zelfstandigheid van deze gemeente. Een van de coupletten luidt:

‘k Vuul d’k moet gaon vechte,
ded'dju ge blft’r aaf!
Gl hee z'n historie, potverdorie!
Wie kan ons w maoke,
we vchte as ne leeuw
en Gl blft Gl
tenminste nog ‘n eeuw!’


Volgens Luc Broers, voorzitter van het Popcollectief, was het geen eenvoudige klus om het oorspronkelijk voor koor geschreven lied in een echt swingend popnummer om te toveren. „Het is nogal een zwaar stuk. Wij hebben er flink aan moeten spijkeren", stelt Broers, die het nummer van een eigen arrangement voorzag.

Vijf versies
In totaal komen er vijf verschillende versies van het strijdlied op de CD. Zaterdagmorgen registreert harmonie Oefening en Uitspanning een versie waarbij de tekst van het lied niet wordt gezongen maar gedeclameerd. Eerder nam het Koor der Spontanen onder begeleiding van de hofkapel van de Goirlese carnavalsvereniging zijn versie op. De komende weken volgen nog opnames door het Jeugdkoor van de School voor Muziek en Dans en het Gemengd Koor. Aanvankelijk zou het Gemengd Koor het strijdlied samen met het jongerenkoor Vocal Sound zingen. Hier is van afgestapt omdat de 'klankkleuren' van beide gezelschappen te veel van elkaar afwijken.
In de strijd tegen de kabinetsplannen om Goirle bij Tilburg in te lijven, bracht het Platform eerder dit jaar al een cassettebandje uit met twee carnavaleske liedjes gezongen door de Goirlese troubadour Jo Hoogendoorn.


Deze pagina is bijgewerkt op