De Stentor op het web

Vrolijke presentatie nieuwe cd Wageningse band Folkcorn

Woensdag is metworstdag en zondag drankdag

Door HANS BROEKHUIJSEN

Woensdag is metworstdag, dinsdag frikadellendag en zondag is de drankdag. Aldus één van de middeleeuwse liederen van de Wageningse band Folkcorn. Vandaar dat gistermiddag het bier rijkelijk vloeide in het Wageningse café De Zaaier. Folkcorn presenteerde daar haar nieuwste cd, getiteld Jan de Mulder. Uit het gehele land waren belangstellenden gekomen om bij de presentatie aanwezig te zijn. Om het geheel een feestelijk tintje te geven werden hapjes geserveerd en was het café rijkelijk versierd met tot slingers aaneengeregen boekjes van de nieuwe cd. Folkcorn speelt en zingt Nederlandse volksliederen uit de Middeleeuwen. De groep bestaat uit Jitze Kopinga (zang, gitaar), Anneke Rot (zang, accordeon), Marja van der Zee (zang, trom) en Laurens van der Zee (zang, blokfluit en basgitaar). Naast de genoemde instrumenten bespelen de groepsleden oude instrumenten als de dulcimer en de myrliton. De groep bestaat bijna 25 jaar en is daarmee een van de oudste volksmuziekgroepen in Nederland. In die periode heeft ze al drie grammofoonplaten en twee cd's uitgebracht. De producer van Jan de Mulder, Joseph Aldenzee kreeg de eer om het eerste exemplaar aan de groep te overhandigen. In zijn toespraak vertelde hij dat het makkelijk werken was met de leden van Folkcorn. Ze kwamen binnen in de studio, dronken wat en begonnen te spelen. Na een dag opnemen stonden er al zo'n twintig liedjes op de band.
Ongeveer de helft van die liederen is zonder zang. Dat bracht de producer op een idee. Die instrumentale stukken zijn volgens hem zeer geschikt als achtergrondmuziek bij programma's als Van Gewest tot Gewest. Vandaar dat de cd-opname een staartje krijgt. In september zal op de internationale muziekvakbeurs Midem in de Verenigde Staten nog een Folkcorn-cd verschijnen, getiteld Music Library: Original Dutch Folk Music. Op deze cd staat alleen instrumentaal werk. Programmamakers over de gehele wereld kunnen dit gebruiken als achtergrondmuziek bij hun documentaires. In de liederen, die wel tekst hebben, zingen de leden de originele middeleeuwse teksten. Voor een hedendaagse Nederlander zijn die niet altijd even helder. Gelukkig gaf Jitze Kopinga gisteren in zijn aankondigingen van de nummers enige toelichting. Zo leerden de aanwezigen dat het lied Jan de Mulder een zeemanshorlepiep is. Het gaat over molenaar Jan, die zo graag met een meisje wil vrijen onder de lantaarn. Een middeleeuwse straatlamp bestond namelijk uit een olielampje, geplaatst op een plankje. Door dit plankje ontstond een slagschaduw waardoor Jan en zijn vrijster onzichtbaar bleven als ze recht onder de lantaarn gingen staan.

Optredens
Folkcorn verzorgt veel optredens op middeleeuwse feesten en historische manifestaties. Daarnaast is de groep regelmatig te bewonderen in het Nederlands Openluchtmuseum. De bandleden kleden zich dan in gepaste kledij. Die kleding, nagemaakt van oude schilderijen, is niet vrolijk en kleurig. Dat komt doordat de middeleeuwse muzikanten meestal werden beschouwd als laag volk of uitschot. Volgens bandlid Laurens van der Zee worden muzikanten nog wel eens zo behandeld door de horeca. Gelukkig geldt dat niet voor De Zaaier. Dit café biedt muzikanten elke zondag de unieke gelegenheid om zich te presenteren. De muzikanten van Folkcorn zijn daar dan ook vaak te vinden. Ze spelen dan in diverse gelegenheidscombinaties of maken kennis met andere groepen. Informatie over Folkcorn: (0317) 42 07 11.

terug naar Folkcorn

Deze pagina is bijgewerkt op