Het Brabants Dagblad op het web

Hans Tervoort maakt furore met Elvis-persiflage

'Bossche dialect verstaan ze overal'

door Will Bax

Hans Tervoort deed twee jaar geleden in café De Smidse in Den Bosch 'voor de gein' een alternatieve imitatie van Elvis Presley. Inmiddels kan de 35-jarige Bosschenaar amper meer voldoen aan de talloze verzoeken om optredens.

Door Kees van der Zandt

„Ik ben eigenlijk helemaal geen fan van Elvis Presley", bekent Hans Tervoort, gekleed in een door zijn ex-vriendin vervaardigde Elvis outfit. „Alleen mijn gewicht komt bij Elvis in de buurt en ook mijn stem klinkt heel anders. Maar ik vind dat de teksten van zijn liedjes zich prima lenen voor een vertaling in het Bossche dialect."
Twee jaar geleden trad Hans Tervoort, in het dagelijks leven docent Nederlands op het Koning Willem 1 College in Den Bosch, voor het eerst op als Elvis Presley. Dat deed hij tijdens een clubavond van carnavalsclub De Krukses bij Café De Smidse. Het publiek kreeg destijds geen nauwkeurige kopie van 'The King' te zien, zoals die regelmatig in de Soundmix-show optreden. Maar een pure persiflage op de in 1977 overleden Amerikaanse zanger. „Ik had nummers als 'You're the devil in disguise' en 'Heartbreak hotel' van een Bossche tekst voorzien", vertelt hij. 'Ge het een veuls te grote bek' en 'Hotel Central' waren mijn vertalingen van die titels." Het debuut-optreden als pseudo-Elvis sloeg enorm aan in De Smidse. „ Ik kreeg daarna direct vier aanvragen om als Elvis op te treden."

Succes
De afgelopen jaren was Hans Tervoort ook even actief als stand-up comedien. „Randstedelijke humor die in Brabant niet aanslaat", volgens de Bosschenaar. Ook trad hij als 'kletser' negen keer op tijdens de Oeteldonkse Kletsavonden. Maar het succes dat hij momenteel heeft als zanger L. Vis, zijn artiestennaam, is ongekend. Hij kan de verzoeken om optredens amper aan. Tervoort vertolkte inmidddels zijn Elvis-persiflage van Rotterdam tot Maastricht met succes. „Van feesttenten tot nachtclubs. En alles gezongen in het Bossche dialect. Dat verstaan ze overal."
Op 21 september vorig jaar trad Hans Tervoort met zijn Elvis-persiflage voor 20.000 mensen op in het Nijmeegse Goffert stadion„ voorafgaand aan de voetbalwedstrijd NEC-Ajax. Met de opening in onvervalst Bosch. Met 'hallo Nijmegen. Gullie bent toch nie bang veur unne middenmoter uit Amsterdam?' won Hans Tervoort direct de sympathie van de Nijmeegse fans.
Bij een optreden bij FC Den Bosch vorig seizoen werd hij aanvankelijk door de M-side, waar de harde kern van de club zich pleegt op te houden, met een gescandeerd 'Oprotten' weggehoond. „Toen ik dat hoorde zei ik op zijn plat Bosch: Gullie komt toch ok van de Graafsewijk en de Hambaken? Daarna had ik ze voor me gewonnen."
Het feit dat persiflages volgens hem altijd scoren en de populariteit van het dialect in de muziek, zijn volgens Tervoort de reden van zijn succes als pseudo-Elvis. „De Tering Tubbies, de persiflage van Bart de Graaff, zijn onderhand populairder dan de orginele Teletubbies. En groepen als Rowwen Hèze, Normaal en Bertus Staigerpaip bewijzen dat teksten in het dialect bij het publiek goed aanslaan."

Kwekfestijn
Het jaar 1999 is nog uiterst pril. Maar veel café- en nachtclubeigenaren hebben Tervoort met zijn Elvis-act al vastgelegd. Ook op oudejaarsavond 1999 is hij bijvoorbeeld al verzekerd van een optreden. „Vandaag kreeg ik een verzoekje voor een optreden op zaterdag 13 november", zegt hij. „Maar dat heb ik afgezegd. Al boden ze me een ton. Want die dag is het Kwekfestijn hier in Den Bosch. En als oprichter en geestelijk vader van carnavalsclub de Foe Jong Bende is die dag voor mij heilig."

terug naar Hans Tervoort

Deze pagina is bijgewerkt op