Het Brabants Dagblad op het web

Doek valt voor Brabantse muziekgroep Linnegoewd

‘Onze muziek komt recht uit het hart’

Na 16 jaar musiceren en zingen neemt de volkse muziekgroep Linnegoewd afscheid. Het trio staat zondag voor de laatste keer op de planken.

„Voor Linnegoewd is het mooi geweest. Maar het afscheid doet wel zeer", verzucht Henk Verhagen. De accordeonist uit Den Dungen vormt samen met Ans van Pinxteren (Berlicum) en Jan Brands (Uden) de volkse muziekgroep, die in haar moerstaal eigen en traditionele liederen uit Brabant en Vlaanderen zingt.

De muzikanten staan zondag in Berlicum voor de laatste keer op de planken. Na het presentatieprogramma van de nieuwe cd's ‘Goeie kost' en ‘Over de onderdeur', waaraan ook Linnegoewd meewerkte, houdt het trio het voor gezien.

Doodongelukkig
Van Pinxteren: „Anderhalve week geleden heb ik het besluit genomen te stoppen. Oorzaak is mijn gehoor, dat steeds slechter wordt. Ik voel mij doodongelukkig als ik vals zing. Of als ik het publiek niet kan verstaan." Trots op hun afkomst en trots op hun eigen streektaal maakten van Pinxteren en Brands aanvankelijk deel uit van het voormalige muziekgezelschap 'Mie Katoen'.
Tijdens de herleving van de Brabantse cultuur debuteerden zij met Verhagen in 1983 bij de Brabantse tekstschrijver/auteur, en dialectkenner Cor Swanenberg.
De Berlicummer stimuleerde zijn begeleiders als groep verder te gaan. Voor zijn tweede lp 'Boerenjongens, Krentenmik' zongen zij onder meer de titelsong, ‘Eigewijs’ en ‘D'n blééje monicamins.’

Vlasteelt
Onder de naam Linnegoewd, die herinneringen oproept aan de vlasteelt en het weefgetouw van weleer, zetten ze ook de simpele levensliedjes op het repertoire, die tijdens de ambachtelijke werkzaam-heden gezongen werden. De meeste liedteksten werden echter geschreven door Swanenberg.
Vooral autodidact Brands nam de composities voor zijn rekening. De arrangementen werden gemeenschappelijk gemaakt.
‘Recht voor zijn raap’ typeren de gedreven amateurs hun gevarieerde muziek, die volgens de vele fans hartverwarmend en aanstekelijk is. De zang bij de luisterliedjes, achtergrond- en dansmuziek werd begeleid met diverse instrumenten: verschillende fluiten, trekzak, viool, contrabas, hommel en klepklomp. Om het publiek nog meer te betrekken, werden de straat- en stapelliederen geillustreerd met eigengemaakte schilderdoeken.

Verzamelcd's
Naast een eigen jubileumschijf leverde Linnegoewd ook een bijdrage aan verschillende Brabantse verzamelcd's als ‘De moeite werd’, ‘Dik vur mekare’ en ‘Goeien ammezuur'. Toppers zijn ‘El loco’, ‘Nor de kloote’,’Dree de Kapper', Land van balkumbrij en bier’ en Tango Maoskanto’.
Ook in het orkest van de Dungense volksdansgroep ‘Brabants Bont' droeg Linnegoewd enthousiast zijn steentje bij.

Commissarissen
Van Pinxteren: „Ik kijk terug op een rijk leven. Wij hebben altijd voor de lol gespeeld. Wij traden op in binnen- en buitenland. In het Brabantse circuit stonden wij in programma's met bekende artiesten. Zowel met Ad De Laat en Gerard van Maasakkers als met René Froger, Albert West of Corrie Konings."
Wij werden gevraagd op feesten en partijen. Wij speelden bij de heropening van de gerestaureerde Sint-Jan en bij het afscheidsfeest in de oude Tweede Kamer. In ons provinciehuis mochten wij twee commissarissen uitzwaaien: Jan van der Harten en Dries van Agt.
Brands: „Het was een bourgondische periode."

Notenboom
Verhagen: „Wij zaten altijd in de goede hoek. Wij hadden de tijd mee. Mijn generatie had muziek leren maken onder de notenboom. Wij zongen en speelden spontaan. De hele meute was een grote familie. Wij zitten nu in een ander tijdperk. Om een cd rendabel te maken moet je commerciëler werken. Er is meer rivaliteit tusen de artiesten. Voor de begeleiding trekken ze vaak afgestudeerde musici van conservatoria aan. Die kruipen in onze volksmuziek. Ze repeteren tig keer op een riedeltje. Dat klinkt mooi. Maar het is niet volks. De muziek van Linnegoewd komt recht uit het hart."

Aanvang presentatieprogramma in De Dorpsherd in Berlicum: 16.00 uur. Medewerking verlenen onder meer Cor Swaneberg, Jo van Heeswijk, Wout van Venrooij, Annelieke Merx, Josefien Dortmans, D'n Broelie' en 'De die en ik'. Toegang gratis.
terug naar Linnegoewd

Deze pagina is bijgewerkt op