verzamelaarsblad
DE KLEPEL

De Klepel op Internet

RUDOLF ZWEERS VERTELT
OVER EEN AMSTERDAMSE
ZANGER OF ZANGERES

HENK VAN MOKUM
In de Amsterdamse Jordaan kennen ze hem allemaal, Henk van Mokum en ik vraag me af, hoe vaak heeft Henk zijn liedjes, PA IS OP DIEET, ZEG AMSTERDAM, IK HOOR DE KLOKKEN, niet gezongen. Henk altijd van de partij, tijdens het Jordaan festival, en een graag geziene gast, in het café van Rooie Nelis. Ik heb Henk in het verre verleden in een programma zien staan, samen met Willy Alberti en André Hazes. Henk heeft menig plaaje vol gezongen. Alleen of met zijn vriend Rob Schallies onder de naam, DE MOKUMMERS.
Henk werd geboren op 22 - 3 - 1942 in Naarden onder de naam Henk van Geld. Henk is 12 jaar a1s hij met zijn familie naar Amsterdam verhuist. Op jonge leeftijd wist Henk al, dat bij zanger wilde worden. De eigenaars van het bekende Jordaan Café Rooie Nelis in de Laurierstraat hadden hun buurjongen Henk, vaak voor bij zien lopen. Henk zong en neuriede altijd als ze hem zagen en vaak als Henk de gezellige muziek van het Café hoorde, keek hij soms verlegen naar binnen. Het was de eigenaar van dat Café, Gerrit die Henk staande hield en hem voorstelde, als je toch graag wil zingen, doe het dan binnen, Henk nam de uitnodiging aan, hij ging op een stoel staan, en zong onder groot applaus de sterren van de hemel.
Henk zijn favoriete zangers zijn, Willy Alberti en Johnny Jordaan. Tijdens een Jordaan festival imiteerde Henk, Johnny Jordaan, dat deed hij zo geweldig, zodat hij van de jury die bestond uit Willy AIberti, Johnny Jordaan en Tante Leen een tien kreeg. Henk stelde meteen dat dit strikt een imitatie was, en dat hij met zijn eigen stem zanger wilde worden, Willy Alberti vond dat Henk absoluut door moest gaan en er wel zou komen.
Hcnk doet in 1967 mee met het Jordaan Festival. Het is de Rotterdamse zangeres Annie de Reuver, die in de jaren 40/50 zeer populair was en Henk tijdens het Jordaan festival ziet optreden. Zij adviseert Henk om zijn naam te veranderen in Henk van Mokum.
Henk's nieuwe naam slaat aan in de Jordaan. In 1968 doet Henk mee met het Jordaan Cabaret in gebouw de Palm, waar Willy en Willeke Alberti ook meededen. Het gaat goed met Henk. Hij wordt gevraagd in het bekende radio programma van de KRO, van Twaalf tot Twee, en treed op in een show van Lou van Burg, in Zandvoort.

In 1974 neemt Henk en Rob Schallies onder de titel. "N BROKKIE AMSTERDAM, een schitterende LP op met duetten. onder de naam DE MOKUMMERS. In 1978 komt er een LP uit HOLLAND KENT MOKUM, met 12 succes nummers van Henk van Mokum. In 1980 nemen de Mokummers hun tweede LP, EEN BOSSIE ROZEN op.
In de jaren 80 gaan Henk en Rob met collega's Manke Nelis, Rita Corita, Annie de Reuver en Ronnie Tober onder de naam HOLLAND AMERIKA STORY in Nederland de theater zalen langs en zongen zowel Nederlands als Engels repertoire. Het blijkt een succes te zijn en in 1987 vertrekt de groep, aangevuld met nog meer Nederlandse collega's naar Amrika, om op te treden voor de Nederlandse emigranten. De tournee was nog maar net begonnen toen er door een dronken Amerikaanse chauffeur een ernstig ongeluk werd veroorzaakt, waarbij zelfs doden vielen en veel Nederlandse artiesten, waar onder Henk van Mokum, zwaar verwond later terug gingen naar Nederland.
Op 16 oktober 1987 bcstaat het Jordaanse Café, Rooie Nelis vijftig jaar, en natuurlijk hoort daar eea Jordaans feest bij. Het Roothaanhuis op de Rozengracht word afgehuurd en ze waren er allemaal Rita Corita, Johnny Meijer, Dries Roelvink en vele anderen. De huiszanger van 't café Henk van Mokum zat door dat ongeluk in Amerika met zijn been in het gips en liep met twee krukken in het rond. Henk kon absoluut niet optreden, maar ondanks zijn verwonding, wilde Henk. het feest absoluut meemaken. Het hoogtepunt van de avond was het optreden van Johnny Jordaan, wat een groot succes werd.
Johnny Jordaan, één van de grootste zangers van het Jordaanlied overlijdt op 8 januari 1989, op 64 jarige leeftijd. Kort daarna word er in het theater Carré een herdenkingsconcert gegeven. Natuurlijk was Henk van Mokum van de partij. Het wordt een groot succes en op 12 februari 1990 word er in het zelfde theater een galaavond georganiseerd om geld bijeen te krijgen, voor een standbeeld van Johnny Jordaan. Wederom werd deze avond een succes. Het standbeeld van Johnny wordt gerealiseerd en staat thans op het Johnny Jordaanplein (Elandsgracht).
Henk van Mokum is te beluisteren op zijn CDF, EEN AMSTERDAMSE JONGEN - DURECO 1159572. Ook met Rob Schallies samen onder de naam, de MOKUMMERS op de CD, DE BLOEM UIT DE JORDAAN. DURECO 11158082.

Rudolf Zweers - Lelystad

terug naar Henk van Mokum

Deze pagina is bijgewerkt op