de Volkskrant op het web

Hazes staat liever buiten zijn gemeente op de bühne


De politieke loopbaan van volkszanger André Hazes is, ruim drie maanden na zijn verrassende toetreding tot de gemeenteraad van De Ronde Venen, alweer ten einde.
Sinds de gemeenteraadsverkiezingen, die hem als lijstduwer van de 'leefbaarpartij' RVB een zetel opleverden, werd over zijn kundigheid en zijn inzet geschamperd.
Zijn politiek engagement beperkte zich tot verzet tegen de omlegging van de provincialeweg N 201, en optredens 'op de bühne' zouden hem meer interesseren dan optredens in de raadzaal.
Hazes had de kiezers tevoren voor een hoog absenteïsme gewaarschuwd. Als entertainer had hij ook buiten zijn woonplaats verplichtingen. In een poging de verwachtingen te temperen, erkende hij geen verstand te hebben van politiek, maar maar wel van mensen. Deze openhartigheid werd gewaardeerd, getuige het aantal voorkeurstemmen.
Bij de installatie van de nieuwe raadsleden, op 14 maart, liet hij verstek gaan wegens een optreden. Bij de raadsvergadering van april was hij wel aanwezig. Daar verweerde hij zich tegen de aantijging van collega-politici dat hij niet loyaal zou zijn aan zijn kiezers.
Bij de volgende raadsvergadering was Hazes opnieuw verhinderd. Ook in juni was hij afwezig. Volgens zijn fractieleider Jacques Dekker was de vijandigheid die Hazes had ondervonden hem te veel geworden, en was hij bij de formulering van zijn verweer ingestort. Op doktersvoorschrift heeft de gekwelde zanger zich teruggetrokken.

terug naar André Hazes

Deze pagina is bijgewerkt op