18 oktober 2006
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Underground past goed
bij Osdorp Posse

Het is alweer tien jaar geleden dat zich op het befaamde festival in het Belgische Torhout een grote groep Nederlanders voor het podium verzamelde voor de openingsact. De Belgen keken in eerste instantie wat vreemd op. Het gros vroeg zich even af waar Mokum nou eigenlijk lag, maar beukte daarna vrolijk mee op de logge hardcore hiphopbeats en recht voor je kanis raps van de Osdorp Posse. De Amsterdamse nederhiphopband van rappers Def P, IJsblok en King en beatproducer Seda was op dat moment in de undergroundscene al een begrip, maar mocht op de grote festivalpodia zich ook aan een breder publiek presenteren. Een paar jaar later volgde met Origineel Amsterdams - een hommage aan hun geliefde thuishaven - zelfs een bescheiden top 40-hit en Def P deed met andere gezelschappen (De Beatbusters, Onderhonden ende Sprooksprekers) en als tekenaar van zich spreken. De undergroundscene werd echter nooit uit het oog verloren. ĄDie scene past wel bij ons. Wij zijn niet van die typische 'bn'ers' en willen dat ook niet zijn. Ons werk is niet geschikt voor massaconsumptie", vertelt Def P.
Zijn in 1986 opgerichte band speelt zaterdag in Kalashnikov in Terneuzen. Osdorp Posse mag zich pionier in Nederlandstalig hiphopland noemen. Die stroming werd gaandeweg steeds commerciŽler, maar de Posse houdt zich daar bewust verre van. Def P: ĄIk vind de geloofwaardigheid van mijn teksten erg belangrijk. En dat gaat naar mijn idee niet samen met allerlei stompzinnige commerciŽle acties."
En dus voelt Def P (oftewel Pascal Griffioen) zich juist in centra als Kalashnikov kiplekker, al blijft hij strijden voor meer waardering van bands uit het clubcircuit. ĄDe massa zal toch wel voor de hitjes blijven gaan. Klaar op basis van inhoud en een kwestie van eerlijk verdelen verdienen de bands zonder hitpotentie meer aandacht", aldus Def P.

Raymond de Frel

Osdorp Posse en Laberinto, zaterdag 21 oktober 21.00 uur in Kalashnikov, Terneuzen.

terug naar Osdorp Posse

Deze pagina is bijgewerkt op