16 maart 2009
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Tomeloze Posse zet
Brogum op de kop

oudste hiphopgroep Nederland
geeft alles tijdens afscheidstour.

door Piet Kleemans

ZIERIKZEE - De basdreunen uit de grote speakers zijn voelbaar, de tomeloze energie waarmee Osdorp Posse het podium bestormt en het publiek overrompelt, is bijna tastbaar. De Amsterdamse hiphoppers geven álles tijdens hun afscheidstournee. Zaterdag zette de Posse het Zierikzeese muziekpodium Brogum op z'n kop. Posse-voorman Def P. bespeelt zijn publiek in sappig - niet fonetisch weer te geven - Amsterdams. En maakt, voorzover de fans dat nog niet wisten, nog maar eens duidelijk waar de Posse voor staat. „Van die gasten in Den Haag mag niks meer. Geen paddestoelen eten, niet stage-diven en niet crowd-surfen. Bij ons mag alles. Wij doen al twintig jaar ons ding en we hebben nergens spijt van." Het tempo is hoog. De ene na de andere rap - oude hits afgewisseld met meer recent werk - knalt uit de speakers. Het is scherp, hard en rauw. En het heeft nog niets aan kracht ingeboet. „We stoppen op ons hoogtepunt", stelt Def P. „Ik denk dat wij alles wat je met hiphop kunt bereiken, hebben bereikt. Dat pakt niemand ons meer af."
De keuze om er na 20 jaar mee te stoppen is een heel bewuste geweest. „Optreden is topsport. Wij staan bekend om onze energieke optredens en daar willen we helemaal niets op inleveren. Dus moet je stoppen voordat de band als een stel oude zombies uit elkaar valt." De teksten van Osdorp Posse zijn scherp. Def P. neemt geen blad voor de mond en heeft dat ook nooit gedaan. „Ik heb het denk ik met elke doelgroep die je kunt bedenken wel aan de stok gehad. Racisten, fascisten maar ook de Bond tegen het vloeken. Ik ben altijd vast blijven houden aan mijn eigen mening, maar heb wel geleerd dat wat je zegt in een tekst ook hout moet snijden. Als je haarfijn uitlegt waarom iemand of iets fout is, komt dat veel harder aan dan een scheldpartij."
Osdorp Posse stopt. Def P. niet. Hij blijft muziek maken, met onder meer de jazz-formatie Blender. En gelooft heilig dat rap en hiphop blijven voortleven. „Je hebt er geen instrument voor nodig. Iedereen kan het. Ik heb in een township in Zuid-Afrika een workshop over hiphop gegeven. Eerst werd er heel schuchter gereageerd maar al snel deden die gastjes daar een human beatbox met een opengeknipte cola-fles en gingen rappen. Het werd één groot feest."

terug naar Osdorp Posse

Deze pagina is bijgewerkt op