Algemeen Dagblad

Algemeen Dagblad op het Internet

Samen met Tante Leen zaterdagavond

JOHNNY JORDAAN

Publiek zond twintigduizend brieven

door RUUD KUYPER

BEVERWIJK - Johnny Jordaan recht uit hart hart zingend symbool van de onvervalste hoofdstedelijke folklore, keert terug op de planken. Samen met zijn al even Amsterdamse zangpartner Tante Leen is hij zaterdagavond vanaf de Firato te horen in de televisieshow ,,Met liedjes het land in".
Drie weken later volgt een optreden in de eerste Johnny en Rijk-show van dit seizoen, en op 30 oktober vormt hij in het Rotterdamse Sportpaleis Ahoy het middelpunt van een evenement dat hij zijn ,,ware come-back" noemt.

„Wat ben ik blij dat ik weer mag beginnen", zegt de vooral in de maagstreek heel wat ronder geworden zanger achter een glas thee in zijn knusse eensgezinswoning. ,,Twee maanden geleden dacht ik nog: John vergeet het maar. Voor jou is het afgelopen, uit. Maar het ging snel beter de laatste weken. En nu wil mijn dokter het voorzichtig met me proberen."

* Hartaanval

Johnny Jordaan werd op 24 november vorig jaar tijdens een optreden in het stuk "De Jantjes" in de Apeldoornse schouwburg geveld door een ernstige hartaanval. Tien weken lang lag hij in het ziekenhuis terwijl zijn rol van De Mop in „De Jantjes" werd ovegenomen deer Sies Foletta. ,,En daarna kwam het ergste". weet Johnny nu. Ik mocht naar huis, maar ik moest ook daar absolute rust houden. Ik mocht nog geen trap oplopen.”
„Kapot was ik, helemaal kapot. Weet u, Ik ben zo'n beweeglijke man, ik kan heel moeilijk stil zitten. Ik hou van drukke dingen, beweging om me heen. De hele dag thuis me kalm houden. Ik werd er gek van. Maar mijn publiek heeft me gelukkig niet in de steek gelaten. Iedere dag kwam er een lading. En nou mag U even raden hoeveel brieven en kaarten ik in totaal heb ontvangen. Wat? Hoe komt u daarbij? Twintigduizend meneer, twintigduizend!

*Vriendschap

Tijdens de maanden van gedwongen rust heeft Johnny Jordaan zoals hij keer op keer met nadruk zegt, ontdekt dat vriendschap nog iets mooiers is dan collegialiteit. ,,Ja, ik doel hier op Tante Leen. Wat is dat toch een pracht van een mens. Geen moment heeft ze me losgelaten. Iedere maandag kwam ze vanaf Amsterdam hier naar Beverwijk bij me op bezoek. Johnny, zei ze dan. Jij komt er weer bovenop."

*Lesje

Een ding weet Johnny Jordaan van nu af aan heel zeker, dat reizen van hot naar her, dat "meepikken" van twee, drie voorstellingen per avond is er niet bij. „Ik heb mijn lesje wel geleerd", zegt hij ernstig „Vaak ging ik midden in de nacht na een voorstelling van de Jantjes, nog ergens optreden. Waanzin natuurlijk, maar ik kon dat niet laten. Drie keer per week optreden is voor mij voortaan genoeg. Naast mijn radio- en televisie- en platenwerk natuurlijk. Volgende maand gaan Tante Leen en ik tien dagen naar Los Angeles. Weet u hoeveel dagen we er optreden? Een. De rest is gewoon vakantie."

*Gelukkig

En Johnny besluit met een zin die ervan getuigt dat hij het afggelopen jaar diep over het leven heeft nagedacht. Hij zegt: Je kan toch wel gelukkig zijn, al verdien je een beetje minder

terug naar Johnny Jordaan

Deze pagina is bijgewerkt op