TC Tubantia op het web

Twente Plat nieuw seizoen in met Deense regisseur

Zo'n dertig jaar geleden beheerste Twente Plat met recht-voor-de-raap humor het Twentse zalencircuit. Na een succesvolle periode kwam er een tijdlang flink de klad in, maar rond de millenniumwisseling pakte Fred Rootvelt uit Bornerbroek de draad weer op. Sinds die tijd is het crescendo gegaan met het herboren gezelschap, dat zegt maar één boodschap te hebben: het publiek onbedaarlijk te laten lachen met pretentieloze dialect-lol. Via de beproefde combinatie van conferences, sketches en liedjes.

Steeds meer zalen en schouwburgen in Twente halen Twente Plat in huis, en ook de Achterhoek en Salland doen steeds vaker mee. Afgelopen seizoen was volgens Rootvelt het meest succesvolle ooit. `Moeilijk te overtreffen', meent de initiatiefnemer; maar hij neemt die uitdaging desondanks voor een nieuwe jaargang aan. Met dezelfde artiesten in de stal, met een nieuw programma en met een nog professionelere aanpak. Voor het eerst heeft Twente Plat een regisseur van buitenaf. Echt 'nen boetenmaarksen', want het is een Deen. Rootvelt heeft connecties met dit Scandinavische land en die contacten hebben ertoe geleid dat hij regisseur Tommy Edvardsen uit Kopenhagen aan Twente Plat heeft kunnen koppelen.

Edvardsen is danser en acteur en al dertig jaar verbonden aan pretpark Tivoli. Als regisseur en artistiek leider is hij daar verantwoordelijk voor het Pantomime Theater, volgens Rootvelt het enige nog bestaande Commedia del Arte-theater in de wereld. Edvardsen werkt ook samen met de Deense koningin Margrethe. Zij ontwerpt veelvuldig kostuums en decors.
Bij Twente Plat krijgt hij te maken met Karel van de Kate, Erwin Kwant, het duo Hendurk en Geessie en Mans en Mina. Zij leveren net als het voorbije jaar ook komend seizoen weer de ingrediënten voor het dialectprogramma.

Het spektakel begint op dinsdag 11 oktober in zaal De Weemhof in Ootmarsum. Daarna is het gezelschap zeker tot eind april van het volgend jaar onder de pannen. Na Ootmarsum gaat het dit jaar nog naar 't Zwaantje in Lichtenvoorde (12 oktober), De Pol in Aalten (14 oktober), het Parochiehuis in (18 oktober), zaal Meijer in Groenlo (19 oktober), Kulturhus in Borne (25 oktober), De Hezebrink in Emst (28 oktober), 't Centrum in Dedemsvaart (1 november), De Waarbeek in Hengelo (2 november), zaal Oortewijn in Heino (8 november), Nutsgebouw in Warnsveld (10 november), theater De Marken in Hattem (11 november), zaal Ketz in Doetinchem (15 november), De Smeltkroes in Ulft (16 november), zaal Harwig in Den Ham (17 november), zaal Rouwhorst in Oldenzaal (22 november), Theaterhotel Almelo (23 november), Twentsche Schouwburg in Enschede (24 november), Spoorzicht in Eerbeek (29 november), zaal Peters in Borculo (13 december) en De Gulle Waardin Denekamp ( 14 december).
Andere plaatsen in de regio komen na de jaarwisseling aan de beurt.

terug naar Hendurk en Geessie

Deze pagina is bijgewerkt op