De Stentor op het web

Twente Plat praat hedendaags Twents

LOCHEM/ZUTPHEN - Nee, dat ze 'plat' Twents spreken is geen enkel probleem. Het revuegezelschap Twente Plat trekt ook buiten het eigen 'mooderlaand' volle zalen. Bijvoorbeeld in Zutphen en Lochem, waar het zestal binnenkort weer optreedt. Maar zelfs nog veel verder weg blijken de grappen en grollen in het dialect aan te slaan.

Ze begonnen 31 jaar geleden in de cafés in de regio. Maar inmiddels treedt Twente Plat - op een enkele uitzondering na - alleen nog maar op in de theaters. Inmiddels is het gezelschap bezig met de 31ste tournee. In pakweg vier maanden tijd worden zo'n 25 podia in het oosten van het land aangedaan.
Het programma van Twente Plat kent als vanouds een 'grote grapdichtheid', zegt Fred Rootveld, die met zijn vrouw Angie tot de peilers onder het gezelschap hoort. Het enige dat welllicht nieuw is, zegt Rootveld, is dat de leden van het gezelschap zich op het politieke pad begeven. Waarbij ze ongegeneerd afgeven op de Haagse politiek. "Jan Peter is de hoofdman van de roversbende en Bos smijt met geld zonder ende, dat is zo ongeveer de strekking. Wij nemen niet echt een standpunt in. We roepen slechts dat we ook iemand van ons in het parlement willen. Eigenlijk is het een beetje het kroegidee: lekker meeschelden met de rest van Nederland. Het mag bij ons best zo ongenuanceerd mogelijk", aldus Rootveld.
De programma's van Twente Plat zijn in de loop der jaren visueel wel moderner geworden, zeggen Rootveld en zijn vrouw. Ook omdat de jongere generatie - zoon Bobby en dochter Sarah - tot het gezelschap zijn toegetreden. Een black light-show is hiervan bijvoorbeeld het gevolg.
Centraal staan echter nog steeds de verhalen en sketches in het Twents. Een niet al te moeilijk, alledaags Twents. "Wij zijn geen puristen. Ons Twents is het Twents dat de mensen spreken. Taal is per slot slechts een vervoermiddel voor je verhaal. Taal ontwikkelt zich bovendien ook steeds. We kunnen wel op het podium gaan staan zo van: kijk ons eens mooi ouderwets 'plat proaten'. Maar als de mensen dat niet snappen, schiet dat niet echt op in een show die nou eenmaal om grappen draait."
Overigens treden de leden van Twente Plat - behalve de vier Rootvelds zijn dat ook nog Benny Morsinkhof (Karel van de Kate) en Freddy Prins (Tinus van Tuundorp) - ook in het zuiden van het land op: Brabant, Zeeland en Limburg. Ze maken voor de gesproken gedeeltes van het programma dan deels gebruik van de beste 'platpraters' uit die regio's. "En dat werkt ontzettend goed", zegt Rootveld. De contacten heeft hij via zijn label Ivory Towers, waarmee hij cd's produceert voor regionale humoristen uit het hele land.
De grappen en sketches voor het winterprogramma worden vaak al in de zomerperiode bedacht en ingestudeerd. Dat gebeurt op Deense bodem. Vrijwel direct na de laatste Twente Plat-show verkassen de Grootvelds jaarlijks enkele maanden naar Kopenhagen voor optredens in het pretpark Bakken.
Veel oefenen is nodig, zegt Fred Rootveld. "Het moet honderd procent 'zitten'. Het moet zo zitten dat het lijkt alsof je het ter plekke bedenkt. Dat de mensen weggaan en denken: wat zou hen morgen weer in de kop komen."
Twente Plat treedt donderdag 26 februari op in theater De Hanzehof. Een dag later strijkt het gezelschap neer in de Lochemse Schouwburg. Aanvang beide avonden 20 uur.

terug naar Twente Plat

Deze pagina is bijgewerkt op