BERKELBODE

Dé Weekkrant op internet

Erwin Nyhoff opent Windstreken Festival

LOCHEM - Lang scharrelde hij de kost bij elkaar, Erwin Nyhoff: zangvirtuoos met gitaar. Nu is hij weer helemaal in de picture, opnieuw als zangvirtuoos met zijn gitaar. Straks staat hij op een plek waar iemand die hij als ster ziet groot werd. “Bennie Jolink is wel een held en een ster voor mij.”

“Hij heeft de weg geplaveid voor dialectmuziek”, gaat Nyhoff verder over Jolink. “Zo heb ik ook wel nummers in het dialect gemaakt, over mijn vader die hard werkte op de persvoerplaat bijvoorbeeld.” Jolink werd met zijn Normaal voor het eerst groot in het Openluchttheater Lochem. Zondag 26 augustus staat Nyhoff in diezelfde arena.
Want tien jaar Windstreken Festival, dat moet gevierd gaan worden met echte sterren, vond de organisatie. En grootste ster op het affiche is Erwin Nyhoff zelf. Die moet wennen dat hij alweer als ster gepresenteerd wordt. “Zo heb ik mijzelf nooit gezien en zo zie ik mijzelf niet.” Ook de sterrenmachine van het programma The Voice of Holland maakte niet dat hij zijn status in ster veranderde.
Dat het cliché ‘het sterrendom is vergankelijk’ een echt cliché is, dat weet de inwoner van Heeten als geen ander. Nadat hij met zijn band de Prodigal Sons als een komeet omhoog schoot begin jaren negentig zag hij ook de andere kant. Hij scharrelde lang de kost bij elkaar, Erwin Nyhoff de zangvirtuoos met gitaar. “Het is wel eens sappelen geweest. Inderdaad, wat kenners bleven mijn kracht zien. Maar daar heb je uiteindelijk weinig aan. Je gage wordt er niet gelijk hoger van.”
Net als één van zijn helden Jolink, had Nyhoff ook een mentaal gevecht met zijn achtergrond. “Ik heb lang geleden mijn Sallandse geboortestreek willen verlaten. Het is zo dubbel. Je houdt van je geboortestreek, maar soms liggen de mogelijkheden daarbuiten. In het Sallandse dialect schreef ik nummers dat ik toch terug wilde. Ik kwam erachter dat ik echt erg hield van mijn geboortestreek. Daar ben ik gewoon Erwin,” En in de rest van het land toch die ster: de zangvirtuoos met gitaar.
Kaarten voor het Windstreken Festival zijn te koop via de website: www.windstrekenfestival.nl

terug naar Erwin Nijhoff

Deze pagina is bijgewerkt op