26 augustus 1999
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Gaan met die banaan

De Boswachters komen langzaam bij van de verrassing. De pogingen om de single 'Het bananenlied' de hitlijsten in te helpen zijn een succes. De single staat op 26 in de Mega Top 100 en is ook de Rabo Top 40 binnengekomen. De Kampenaren van de feestrock-'n'-lolband zijn enorm blij. "Het publiek was al overstag gegaan, en nu worden we eindelijk gedraaid op de radio", klinkt het vergenoegd uit de mond van zanger Hans Hulzebos.

De Boswachters hebben zeker niet stilgezeten totdat het succes begon. 'Het bananenlied' is op de meest ludieke manieren onder de aandacht van de muziekindustrie gebracht. "Vooral die lnternetters die meegedaan hebben aan de e-mail actie van vorige maand worden bedankt. Dat was een gigantisch succes, er zijn honderden mailtjes verstuurd naar omroepen en radiostations", vertelt de zanger enthousiast.

Nacht
"Maar ook dankzij de Radio3 -dj Chiel Beelen zijn we erg opgeschoten. Hij is het nummer in zijn nachtprogramma gaan draaien. En hij draaide de laatste tijd ook bijna elke nacht mijn telefoonnummer. Moest ik midden in de nacht vertellen hoe het liep met de Boswachters. Daar ben ik nu wel aan gewend, gelukkig. Chiel heeft het plaatje opgepikt en stak zijn nek er voor uit. Hij heeft hem zelfs overdag tijdens de Arbeidsvitaminen gedraaid, een programma waarin zo'n nummer eigenlijk nooit gedraaid zou worden. En nu staan we op 26 in de Megä Top 100", verzucht Hulzebos.
Het succes is extra welkom bij de vijf Boswachters. Ze hebben al heel wat meegemaakt in de drie jaar dat ze nu aan de weg timmeren met hun feestroek'n'-lol. Een veelbelovend platencontract begon goed met het live-album 't Loerende gevoar en de single 'Jaldaldee'. Maar na verloop van tijd bleek de maatschappij niet meer in staat om de broodnodige energie in De Boswachters te steken. De tweede single was 'Het bananenlied'. Hij was uitgebracht en er gebeurde helemaal niets. "Dat was vreemd, want wij wisten hoe er tijdens concerten op het nummer gereageerd werd. Het was echt een geheide hit", vindt gitarist Robin Abma. "Toen hebben we besloten om de platenmaatschappij uit te kopen", vervolgt Hulzebos. "We hebben een bod gedaan op de hele Boswachter-mikmak. En ze accepteerden het. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Wij hebben nu de rechten op de muziek en de cd's en singles die er nog waren."
Eerlijk gezegd zijn de Kamper Boswachters maar wat blij met deze ontwikkeling. "We hebben zelf het concept van De Boswachters zo bedacht en uitgewerkt. Niet dat het allemaal heel erg doordacht is, maar we werken er met hart en ziel aan", zegt de zanger. "De lauwe respons bij de platenmaatschappij en in Hilversum stond ons tegen. We zagen in de zalen dat we veel meer, enthousiasme verdienden. Het is altijd een compleet feest bij onze optredens."
Het motto van de Boswachters is feesten en gezelligheid. In herkenbare boswachterkleding en met meezingnummers zetten ze feesttenten en zalen in het hele land op de kop. "Maar muzikaal zit het allemaal goed in elkaar", is de overtuiging van gitarist Abma."Al die repetities en oefentijd, dat is niet voor niets. Muzikaal moet het wel goed zijn, anders werkt het ook niet tijdens optredens."

Dialect
Een goede aandachttrekker was het optreden in de karaokeshow van het Radio 3-programma 'Evers staat op', een paar weken geleden. Hulzebos luisterde er zelf ook wel eens naar. "Ik wist toen al dat dat echt iets is voor ons. En het klikte ook in de studio. Het is een wisselwerking tussen dj en band en dat ging heel goed. We hebben ontzettend veel lol gehad."
"Hoe het nu precies gaat met de plaatverkoop weten we niet. We hebben dat uitbesteed aan Music Net, een distributeur. Dat moet wel want wij kunnen moeilijk in heel Nederland de cd'tjes gaan rondbrengen. Zij rekenen eens in het half jaar af. Dus we moeten nog geduld hebben", lacht Hulsebos de Superboswachter.
Dat de Kamper Boswachters scoren met dialectrock vinden ze niet echt raar. "Iedereen is er wild van. En wij zijn ook niet echt grof, zoals andere bands kunnen zijn", vindt Abma. "En trouwens, 'Het bananenlied' is gewoon Nederlands hoor. Maar verder hebben we veel dialectnummers, dat klopt", geeft Hulsebos toe.

Sandra Veltmaat

Dit artikel verscheen vrijwel identiek onder de titel 'Muzikaal zit het goed in elkaar'
in het Deventer Dagblad op 25 augustus 1999
terug naar De Boswachters

Deze pagina is bijgewerkt op