Dagblad van het Noorden op het web

REPORTAGE •
VERKIEZINGSAVOND DE MOOISTE WOORDEN

'Het klinkt mooi
en ligt lekker in mond'

Door Joep van Ruiten

STADSKANAAL . Streektaal leeft! Wie het Dagblad van het Noorden de afgelopen maanden heeft gevolgd, moet het zijn opgevallen. Gisteren beleefde de liefde voor het dialect een nieuw hoogtepunt tijdens de bekendmaking van de mooiste woorden van Drenthe en Groningen: babbelegoegies en snoetjeknovveln.
Zelfs Jan Germs en Siemon Reker toonden zich verbaasd over het enthousiasme van de afgelopen weken. Vierhonderd reacties had Germs verwacht, het werden er vijfduizend. Reker had zijn geld gezet op eelsk, eerder het mooiste Groninger woord, in 1985. Het werd snoetjeknovveln. Reker: "Taal verandert. Het is blijkbaar seksueler geworden."
Streektaal is luistertaal bij uitstek. Dat bleek ook tijdens het optreden van Fiebeldekwinten en de voordrachten van Jans Polling en Jan Siebo Uffen. Polling zette met zijn hilarische voordracht de verhouding tussen Drenthe en Groningen op scherp: "Een Drent is benauwd. Een Groninger hoor je op vijfhonderd meter aankomen. En dan praat hij nog zacht." Streektaalvirtuoos Uffen gaf op zijn beurt de dikke Drenten op rijm een steek onder water: "Wat kan Dik Trom zo'n gymclub schelen. Hij heeft ja hupzelen.”
Het publiek wisselende tussendoor favoriete woorden uit. Waarbij opviel dat niet alle woorden op de ware betekenis zijn gekozen. "Wij woonden op een boerderij bij een gevaarlijk bruggetje", vertelde Gerda Faber uit Niehove. "Als we dan aan tafel zaten en we hoorden de auto's met gillende remmen dan riep mijn vader: 'ooohh, dat wordt weer snoetjeknovveln'. En dan bedoelde hij geen zoenen, want hij was zo preuts als wat."
Bij de familie Eising uit Winschoten leek het er even opdat de verkiezingen voor tweespalt zouden zorgen. Hij: "We hebben een gemengd huwelijk. Als oud-Drent koos ik dolkies, dat is pas een mooi woord. Maar mijn vrouw ging voor de Groninger woorden." Zij: "Het werd snoetjeknovveln. Klinkt mooi, ligt lekker in de mond. Prachtig hoor, die streektaal. Achteraf is het jammer dat we het onze kinderen niet beter hebben bijgebracht."

• WINNAARS
Babbelegoegies: H. Weggemans (Anloo), Dineke Gaasbeek-Bouwers (Coevorden), C.A. van der Horst (Odoorn), T.W. Bennenga (Haren), Wim Schreuders (Havelte).
Snoetjeknovveln: J. Vos (Eexterveen), Mevr. Houtstra-Vogel (Groningen), Gerda Faber (Niehove), G. Rijnsbergen-Moorlag (Ter Apel).


Deze pagina is bijgewerkt op