Dagblad van het Noorden op het web

Lohues ook kanshebber op DvhN dialectprijs

Muziek in Drents en Gronings
wint wederom terrein

Andere kandidaten in de categorie muziek zijn onder meer Bok 'm d'r op van Mooi Wark, Dichter in mie van Erwin de Vries, Muze van Martin Korthuis, Drok van Margaretha Kleine, Zun en schare van Klaas Spekken en het album van Voorheen de Bende mit Pazzipanten. In totaal zijn er zestien streektaalcd's genomineerd.
Het is de derde keer dat Lohues is genomineerd voor de Streektaalprijs. Eerder haalden zijn albums Grip (2006) en Allennig I (2007) de kortlijst. De prijs - traditioneel 1001 euro - ging toen naar respectievelijk De dichter en de wichter van Henk Nijkeuter en de bloemlezingen met de 100 mooiste Drentse en Groningse gedichten.
De streektaalprijs wordt dit jaar wederom in twee categorieŽn uitgereikt, voor muziek en een combinatie van boeken, drama en documentaires. In deze laatste categorie zijn vijftien titels genomineerd waaronder Kolde tocht van Egbert Hovenkamp, Daip van Grť van der Veen, Goud volk van Siemon Reker, Kovvie staat kloar van Bert Uilen de Biebel van de Liudgerstichting.
Volgens de jury duurt de bloei van de streektaal in Drenthe en Groningen onverminderd voort, vooral in de muzieksector. Het afgelopen jaar werden opnieuw meer streektaalcd's geproduceerd. De poŽzie en het proza verloren daarentegen terrein. Daar staat tegenover dat er meer dvd's met streektaal zijn verschenen, zoals de documentaire Dienstmeisjes voor Dag en Nacht van Ina Spijk en Annemarie van Buren en het eerste seizoen van het Groninger regiodrama Boven Wotter. Ook het boerenrockcombo Mooi Wark bracht een streektaal-dvd uit: Live in Paradiso.
De jury selecteerde wederom twee kinderboeken: Laifste vroag van Harm de Jonge in een vertaling van Frť Schreiber en het tweetalige Sikko vindt alles lekker van Hendrik van der Ham.
De kortlijst wordt medio maart bekendgemaakt. De uitreiking van de DvhN Streektaalprijs is op zondag 5 april in De Winsinghhof in Roden. (DvhN)

Dagblad van het Noorden Streektaalprijs


Deze pagina is bijgewerkt op