De Glimlach van Twente op het web

EXTRA UUR RADIO EN MOGELIJK STRAKS OOK CLIPS OP TV

Ben Nijkamp geeft streektaal
de ruimte bij lokale omroep

Hij heeft ze allemaal wel eens in de radiostudio gehad tijdens zijn vaste twee uurtjes op de maandagavond, de bekende en minder bekende boegbeelden van de streektaal. Van Herman Finkers, professor Anne van der Meiden en streektaalconsulent Harrie Nijhuis tot lokale helden als Geert Christenhusz en Zaand, Zeep & Zoda. Maar na 6.5 jaar is Ben Nijkamp (56) nog lang niet klaar met de streektaal bij de lokale omroep voor Losser en Oldenzaal. Integendeel. Sinds een tijdje is hij op zijn vaste maandagavond zelfs een uur extra te beluisteren met zijn streektaalprogramma bij Accent FM. En mogelijk begint de lokale omroep binnenkort ook nog met 'Streektaal TV: Geprobeerd wordt de beschikking te krijgen over clips en dvd's van streektaalartiesten, die op tv getoond zouden kunnen worden.

Tussen het presenteren van een aangepast programma op 4 mei door vertelt Ben Nijkamp in de studio aan de Bisschop Balderikstraat in Oldenzaal dat niet alleen de belangstelling voor de streektaal alweer een aantal jaren flink is toegenomen, maar ook het aanbod navenant is gegroeid. Wijzend op de site www.streektaalzang.nl zegt hij: 'Via internet kan ik putten uit een aanbod van 3.907 groepen en artiesten uit het hele land die muziek in de streektaal maken. Maar vaak hoef ik er zelf helemaal niet meer achteraan om nieuwe streektaalmuziek te kunnen laten horen in mijn programma tussen acht en tien op maandagavond. Sinds Herman Finkers zich intensief met het Twents ging bezighouden en ook door de regiosoap 'Van jonge leu en oale groond' mag het dialect kennelijk weer. Mensen komen graag langs in de studio om iets te vertellen over hun cd, boek of verhaal, of sturen hun materiaal op. Ben Nijkamp in het dagelijks leven werkzaam in de verstandelijk gehandicaptenzorg in Duitsland, richt zich voor zijn streektaal programma niet alleen op het aanbod uit de regio. Elke maandagavond tussen acht en tien is er streektaal(muziek) te horen uit alle delen van het land, van Friesland en Groningen tot Limburg.
Dat betekent overigens geenszins dat de eigen regio wordt vergeten. 'Maar ik vind het wel een beetje jammer dat er hier in de buurt nauwelijks pop- en rockgroepen zijn die streektaalmuziek maken. Dat gebeurt in andere provincies veel meer. Misschien moeten we een keer iets organiseren om jongelui te stimuleren zich ook met de streektaal bezig te houden.

Streektaal Xtra
Nu Nijkamp onder de noemer 'Streektaal Xtra' tussen zeven en acht op de maandagavond de wat 'ruigere' streektaalmuziek kan laten horen valt hem eens te meer op dat dit soort muziek in deze contreien niet of nauwelijks wordt gemaakt.
'Tussen zeven en acht Iaat ik onder andere rock, pop, blues, hiphop, rap en funk horen. Het wat ruigere werk, zeg maar, van bijvoorbeeld Mooi Wark en De Richards, de opvolgers van Jovinck en de Voederbietels. Maar ik heb ook al wel Friese punk gedraaid. Ik zou heel graag ook popmuziek op z'n Twents laten horen omdat veel mensen nog altijd denken dat streektaal oubollig is.' Intussen blijft wel iedereen die iets te melden heeft op het gebied van streektaal op maandagavond tussen 19.00 en 22.00 u. welkom in de studio bij Ben Nijkamp. Bellen of mailen mag ook: 0541-531333, 06-12678253 of streektaalmuziek@accentfm.nl . En hij houdt zich nu ook aanbevolen voor clips, dvd's of video's van streektaalmuziek. Deze zullen in de toekomst te zien zijn bij TV Losser Oldenzaal.
Elke maandagavond besteedt Ben Nijkamp tussen 19.00 en 22.00 u. (met op woensdagmorgen een herhaling tussen 10.00 en 12.00 u.) uitvoerig aandacht aan streektaal in al zijn verscheidenheid bij Accent FM. Via de ether te ontvangen op 106.2 en 10.4 FM en in Losser en Oldenzaal via de kabel op 104.1 MHz. Daarnaast kan er geluisterd worden via internet: www.accentfm.nl


Deze pagina is bijgewerkt op