Dagblad van het Noorden op het web

PoŽzie toont veerkracht
in de streektaal

Nipt minder boeken en cd's
in Drents en Gronings

De streektaalmuziek maakte een minder goed jaar door. In 2009 verschenen in het verspreidingsgebied van Dagblad van het Noorden twaalf streektaalcd's, een jaar eerder waren dat er zeventien. De productie is daarmee terug op het niveau van 2007 met als verschil dat er afgelopen jaarvoor het eerst geen compilatiealbums, zijn uitgebracht.
Opmerkelijk is dat de streektaalmuziek in 2009 vooral door Drenten werd gemaakt: zeven cd's waaronder Allennig III van DaniŽl Lohues, Drezz van Martijje!, de debuutcd van Geert Jan Brader en nieuw werk van Harm en Roelof. Groningen stelde daar onder meer Mien wad, mien stilte van Wia Buze en Zun van de Provaaiders tegenover.
De Groningers waren vorig jaar voornamelijk bezig met gedichten (negen bundels). Zo verscheen er poŽzie van onder anderen Aly Freije (Wondpoeier), Tonko Ufkes (Op e tast), Nina Werkman (WizzelbŲrg) en Henk Puister (Bliedscop veur t bezeren). Daarnaast verschenen drie streektaal-dvd's: de theaterregistratie Wie worden ook over televisie oetzend!, het regiodrama Boven Wotter 2 en Moest Kieken van Stichting Mien Westerkwartier.
De enige Nedersaksische roman van 2009 - Et geheim van de wiend van Johan Dijkstra - is geschreven in het Stellingwerfs. Diezelfde Dijkstra maakt voorts in samenwerking met beeldend kunstenaar Peter Hiemstra het boek Laandscop. Het Stellingwerfs, in 2008 niet betrokken in de inventarisatie, leverde verder het boek God maekt mooien dingen met bijbelverhalen voor kinderen.
Van de in totaal 38 streektaaltitels waren er vorig jaar drie in het Stellingwerfs, zeventien in het Drents en achttien in het Gronings. In 2008 verschenen 45 streektaaltitels, in 2007 35 titels. Hoewel Groningen de naam heeft over een zeer levendig streektaalklimaat te beschikken, is de productie van cd's en boeken al jaren vrijwel gelijk aan die in Drenthe.

. LIJST
Voor de lijst met cd's en boeken zie www.woestenledig. com/streektaal. De, Dagblad van het Noorden Streektaalprijs wordt in maart voor de vijfde keer uitgereikt aan de maker(s) van het beste boek, cd of dvd in een van de streektalen binnen het verspreidingsgebied van 'Dagblad van het Noorden'. Vorig jaar ging de prijs naar de cd 'Allennig lI' van DaniŽl Lohues en de novelle 'in paradisum' van Gerard Stout.


Streektaalfestival !Reur! in Emmen

De winnaar van de DvhN Streektaalprijs wordt 6 maart bekendgemaakt tijdens festival !Reur!, een evenement met aandacht voor het Nedersaksisch zoals dat wordt gesproken Groningen, Drenthe, de Friese Stellingwerven, Overijssel en Gelderland. Op het programma staan optredens van schrijvers, dichters en muzikanten, debatten en workshops op verschillende locaties in Emmen, waaronder De Muzeval en de bibliotheek. Daarnaast vinden streektaalactiviteiten plaats in ouderencentra en instellingen voor senioren. Het festival wordt georganiseerd door het Huus van de Taol, Vocal Music, Theater De Muzeval en Bibliotheek Emmen in samenwerking niet Biblionet Drenthe. Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe treden op als media-partners van het festival. Zie ook www.reur-festival.nl.

Dagblad van het Noorden Streektaalprijs


Deze pagina is bijgewerkt op