Dagblad van het Noorden op het web

Spetterend amusement
in de streektaal

Streektaal is thuis zijn; streektaal is identiteit. Voor Bert Kamping (38) uit Emmen, muziekdocent, zanger, muzikant, is streektaal belangrijk genoeg om er een heel festival aan te wijden: !Reur!, zaterdag 6 maart in Emmen. Het wordt een breed opgezet evenement met proza, poëzie, veel muziek, toneel, een snuif wetenschap, gesprekken aan de stamtafel, een streektaalquiz en workshops. Vandaag zetten we eerst een aantal zaken uit vorige publicaties nog eens op een rij.
Initiatiefnemer van het Streektaalfestival !Reur! is Bert Kamping, geboren in Erm en op vele fronten actief in de muziek, onder meer door de laatste jaren twee cd's in de streektaal uit te brengen. "Ik druk mij graag uit in de streektaal, ook in het dagelijks leven. Streektaal slaat bruggen, je raakt sneller met mensen vertrouwd en je krijgt meer voor elkaar. En ik vind het mooi als je aan mensen kunt horen waar ze vandaan komen."
Bert Kamping was op zoek naar nieuwe impulsen, naar iets wat nog niet eerder was gedaan: een groot, veelomvattend, breedgeprogrammeerd streektaalfestival. Zo ontstond het Festival !Reur!, te houden in Emmen; in het hart van het Nedersaksisch taalgebied, van ruwweg Groningen tot de Achterhoek, met zijsporen naar het Duitse grensgebied en de Friese Stellingwerven. Het festival wordt gedragen door het Drentse streektaalinstituut Huus van de Taol, Bibliotheek Emmen, muziekproductiebedrijf Vocal Music in Emmen en theater De Muzeval in Emmen.
Het festival speelt zich af over twee hoofdlocaties: 's middags de centrale bibliotheek, 's avonds De Muzeval, met veel muziek. In een aantal cafés is 's middags ook al muziek: Brasserie (Van Wieren), Fransche Kroon (Erik Harteveld Bluesband), Rue de la Gare (Harry Niehof) en Groothuis (Klaas Spekken). Dagblad van het Noorden heeft nauwe banden met het festival: de jaarlijkse streektaalprijs van de krant wordt in het middagprogramma van !Reur! uitgereikt.
Wat kan de festivalbezoeker verwachten? Bijvoorbeeld veel muzikale reurigheid uit Groningen, Drenthe, Platt-Duitsland, Overijssel en Friesland. Amusement met onder anderen Alex Vissering, Harm en Roelof, Voorheen De Bende, Erwin de Vries, Egbert Meyers, Margaretha Kleine, Nedersaksisch Vocaal Ensemble, kinderkoor Ozewiezewoze. Voorts ('s middags) onder meer literatuur, workshops, discussies, lezingen en voordrachten. In de eerste week van maart – Meertmaond Dialectmaond - zijn er bovendien in heel Drenthe speciale !Reur!-bijeenkomsten. Info: www.reur-festival.nl.

!Reur!


Deze pagina is bijgewerkt op