De Nieuwe Dockumer Courant op het web

Genieten met volle teugen tijdens Muziek aan de Plas

SCHIERMONNIKOOG - Even dacht het weer zondagmiddag het 11e Muziek aan de Plas op Schiermonnikoog te kunnen verstoren, maar die poging mislukte. De optredens werden gewoon naar binnen verschoven. Gaande de middag werd het weer steeds vriendelijker zodat de organisatie besloot de finale te spelen op het ondertussen bomvolle terras van Drink- & Eethuis De Berkenplas. Ruim vijfhonderd belangstellenden bezochten het festival, dat georganiseerd werd door Martin Korthuis in samenwerking met de ‘Vrienden van Muziek aan de Plas'.
De middag werd geopend met een spetterend optreden van het Kwartet van Jeanet. Samen met Joop Meijer en Melle Blom, versterkt met drummer Henk Batema (docent aan de Boelensschool in Schiermonnikoog) bracht deze band oude liedjes in een verrassend nieuw jasje ten gehore. Er werd volop meegezongen en geklapt.
Gevolgd door een bijzonder concert met Groningse en Limburgse liedjes in ‘Noord ontmoet Zuid’. Na een tournee op het ‘vaste land’ werd ook Schiermonnikoog aangedaan. De Schiermonnikoger-Groninger zanger in het Gronings dialect Martin Korthuis en een groot fan van Ede Staal ontving de Limburgers Paul van Loo en Ivo Rosbeek. De Limburgers genieten landelijke bekendheid met hun vertolking in het Limburgs van de dichterlijke liedteksten van Ede Staal.
Samen met Eelco Stalknecht en Albert Bartels zorgden zij voor een spetterend optreden met veel cross-overs tussen beide dialecten een waar genoegen voor toehoorders.
Vrijwel direct vanuit de studio, waar ze werkt aan haar tweede album, kwam Esther Groenenberg naar het Schiermonnikoger Muziek aan de Plas.
Het publiek genoot met volle teugen van haar liedjes.
Voor de finale werd het podium verlaten en trok het gezelschap het terras op. Het werd een prachtige finale, een gezamenlijk concert van Limburgers Paul van Loo en Ivo Rosbeek, Esther Groenenberg, voormalig Harvestmuzikanten Albert Bartelds en Elco Stalknecht, Harry Jelijs en Barbara Jelijs, Joop Meijer en Martin Korthuis.
Voorafgaand aan het festival was er zaterdagavond een sessieavond met diverse muzikanten. Een deel daarvan trad zondag ook op, anderen schoven vrijblijvend aan. Zoals de Friese zanger/kunstenaar Gerrit Breteler, zangeres Evelien van Berg, de eilander zanger Thijs Augusteijn, de Limburgers en vele anderen. Het werd een bijzonder muzikaal feest waarbij allerlei genres de revue passeerden. De vele toehoorders genoten zichtbaar van deze sessie, dat volgens organisator Martin Korthuis een vast onderdeel gaat worden van het Muziek aan de Plas-festival.


Deze pagina is bijgewerkt op