Dagblad van het Noorden op het web

!REUR!

Bruisende acts in cafés en bibliotheek

Bert Hadders & De Nozems treden vrijdagavond 2 maart om 22.30 uur op in De Brasserie aan de Hoofdstraat in Emmen. Ze hebben net een nieuwe cd uitgebracht: De Coöperoazie. Hadders is geboren in Tweede Exloërmond maar bedient zich van het Knoalsters/veenkoloniaal Drents. Op het laatste spaigelploatje - een opvolger van Over de badde - brengt hij een veenkoloniaal verhoal ten gehore. Zo gaat het bijvoorbeeld over de keunigin van t Marktplein en brommers kieken in het nummer Reünie in Sodom (Winschoten).
De Friese groep Souldada gaat er vrijdag vanaf 23.00 uur tegenaan in het Emmer eetcafé Rue de la Gare. Ook deze band heeft recent een cd uitgebracht: Oer de grins. Er staan nummers op in het Frysk, Zuid-Afrikaans, Engels en Frans. Zangeres is nu Maeike Sijtsma (zij vervangt Janna Koussios). Critici prijzen het geluid van Souldada: ‘Het is mooi gedifferentieerd: in de kern akoestisch en overhellend naar ingetogen wereldmuziekachtige sferen. Maar er komen zo nodig ook elektrische accenten aan te pas’. In het reggaeachtige Blau fan dagen citeert gitarist, bandleider en, soms, zanger Herman Woltman Op fietse van Skik. Carel van Leeuwen speelt cello bij Souldada. Een groep waarbij de liefde voor de muziek er vanaf spat.
De band Kennèh uit Didam - die vrijdag om 23.00 uur optreedt in eetcafé Groothuis - staat voor feest en Achterhoeks amusement. Het repertoire bestaat uit covers van onder meer Rowwen Hèze, Boh Foi Toch en Pater Moeskroen. Kennèh wisselt deze muziek af met eigen werk in dezelfde stijl. De groep staat borg voor een concert vol polka's, walsen, polonaises en zelfs een olderwets gezellige Achterhoekse klompendans.
De Grunneger troubadour Hans van de Lijke uit Appingedam treedt zaterdag om 13.00 en 15.15 uur op in het leescafé van de bibliotheek in Emmen. Hij heeft na lange tijd een comeback gemaakt. Na vijftien jaar stilte bracht hij de cd Vannijs geboren uit. De zanger en laidjesschriever bracht daarop 16 nummers bijeen. Alle nummers zijn door Van der Lijke geschreven, die zichzelf met de gitaar begeleidt. Hij heeft voor het eerst ook lange ballades opgenomen. Het titelnummer gaat over de warme verhouding die de in Bilthoven geboren Damster heeft met de Groninger streektaal. Dou mien haart dis toal verston bin k hier vannijs geboren, zingt Van der Lijke, die sinds zijn prille kindertijd op tal van plaatsen in het Noorden heeft gewoond.
De in de stad Groningen wonende Drentstalige jazzzangeres Martijje (bekend van de cd Drezz) zingt zaterdag twee keer kinderliedties in de bieb: om 13.30 en 14.15 uur. Het afgelopen jaar heeft zij samen met Jan Germs (Huus van de Taol), Jan Kruimink. (pabo Emmen) en Marinus Scholten 16 nieuwe Drentse kinderliedjes gemaakt. Tony Neef en René Karst zongen ieder één liedje mee.
Het gaat om een cd met de Neie Drentse Kinderliedties, Kinderliedties, een karaokeversie van dit schijfje en educatief materiaal dat bij de nummers is gemaakt. Dat laatste is te vinden op een dvd voor het zogeheten digibord. Verder is een liedjesboek gemaakt met bladmuziek en teksten, oefeningen en spelletjes over de Drentse taal. Het pakket wordt verspreid op alle Drentse basisscholen. Het project heet Jamero. Andere belangstellenden kunnen het educatieve pakket aanschaffen via www.jamero.nl. Meer informatie: www.drentsejazz.

terug naar !Reur!

Deze pagina is bijgewerkt op