Dagblad van het Noorden op het web

De streektaal kent alleen winnaars

REPORTAGE
UITREIKING STREEKTAALPRIJZEN

Veenhuizen De traditie wil dat hoofdredacteur Pieter Sijpersma van Dagblad van het Noorden de beoefenaars van alle streektalen in Drenthe en Groningen naar binnen roept als de buitentemperaturen aangenaam dreigen te worden. Zo ook gisteren toen hij in uitspanning Bitter en Zoet in Veenhuizen de DvhN Streektaalprijzen liet uitreiken.
Sijpersma, gespecialiseerd in grote lijnen en visies, had daartoe wederom de doortastende Harm Evert Waalkens als juryvoorzitter in de arm genomen. Die op zijn beurt in het gareel werd gehouden door ene Menno Thedinga, in wie sommige aanwezigen Erik Harteveld meenden te herkennen. Wat vergeten was toen Thedinga zich voorstelde als overkoepelend hoofd van de Nederlandse Oranjeverenigingen.
Het liep daarna weer eens anders dan geprogrammeerd in Veenhuizen, waar het overtreden van regels doorgaans zwaar wordt bestraft. Maar uiteindelijk werden de streektaalprijzen uitgereikt. Jan Glas kreeg 'm in de categorie pozie en proza voor zijn verzamelbundel Dubbel Glas. Bert Kamping haalde 'm op in de afdeling muziek met het Dreents Liedtiesfestival, een vrucht van het Huus van de Taol en RTV Drenthe.
Glas moest even slikken toen hij hoorde dat jury de vormgeving van Dubbel Glas weinig geslaagd had gevonden en het verband tussen gedichten en opgenomen foto's niet had gezien. Maar trippelde daarna op zijn geheel eigen wijze over wolken. Hij heeft al veel gewonnen, vooral in Groningen. En er kan nog meer bij. Binnenkort maakt hij zijn opwachting tijdens Poetry International.
Kamping, die op wonderbaarlijke wijze tegelijkertijd zijn radioprogramma Op streek presenteerde, toonde zich verguld met de bijbehorende 1001 euro. Het Huus van de Taol kan het goed gebruiken als prijzengeld voor de tweede editie van het Liedtiesfestival. En anders RTV Drenthe wel, dat het festival ter stimulering van het Drentstalige lied op 9 mei live uitzendt en soms om kleedgeld verlegen zit.
Waalkens trad ondertussen op als trooster der bedroefden. Iedereen wint bij de uitreiking van de Streektaalprijzen, hield hij de genomineerden voor. Leny Hamminga, schrijfster van een filosofisch getint Drentstalig kinderboek, wilde het als debutant nog graag geloven. Maar bij de makers van de bundel Dag & Deur. Aaldoags geleuven en de Kinderbiebel ging Waalkens woord er minder makkelijk in. Je zag ze denken: leest zelfs God dan geen Gronings meer?
P en Rinus zochten de ogen van Reinout Douma, die vergeten was een plek te arrangeren op de tribune bij FC Groningen - daar kon men dus blijkbaar wel winnen. Martin Korthuis liet trots een verfrommeld papiertje aan ex-roker Bert Hadders zien: zo laat je een drummer cajon spelen, dat is veel goedkoper. Jan Germs zag het gelaten aan. Tot grote verrassing was de permanente Drent van het jaar genomineerd geweest met een Nederlandstalig boekje.
Gerard Nijenhuis had het pas echt zwaar. Gehuld in een kek paars colbertjasje, voorzien van de erespeld van het Huus van de Taol was hij naar de prijsuitreiking afgereisd om te ontdekken dat hij zijn tas met agenda, zijn voorleesexemplaar van de bundel 80 Gedichten, zijn kam en zijn portemonnaie was kwijtgeraakt. Of erger. En dan moeten de eerste gevangenissen nog gesloten worden.
Veenhuizen is het Guantanamo Bay van Drenthe, wist Menno Thedinga.
Buiten begon het weer te vriezen.

terug naar Streektaalprijs Dagblad van het Noorden

Deze pagina is bijgewerkt op