de Volkskrant op het web

Berkien was stem van 'Utereg'

Postuum | Herman Berkien (1942-2005)
maakte `rechts' cabaret

Kleinkunstenaar en `stem van Utereg' Herman Berkien overleed woensdag in een ziekenhuis in Utrecht. Direct stroomde het condoleanceregister van FC Utrecht vol. Utereg me Kluppie, een lied van Berkien, galmde vaak door stadion de Galgenwaard. Vorig voetbalseizoen zong hij daar Het moet stoppen, dat hij had geschreven tegen zinloos geweld. Berkien was toen al ziek. Herman Berkien (Utrecht, 1942) studeerde grafisch ontwerp in Utrecht aan de kunstacademie.
Zijn cabaretcarričre begon in het programma Muzeval van de Utrechtse kleinkunstenaar Hennie Oliemuller. Zijn bijdragen werden zo enthousiast ontvangen dat hij in 1970 een eigen groep vormde in het Mirliton theater. Hij kan gezien worden als de ontdekker van Tineke Schouten die van 1974 tot 1979 als aangever van Berkien werkte.
Berkien bracht meerdere singles uit die het inde regio goed deden, waaronder Utereg mu stad, en Waar is toch m'n caravan? Zijn laatste cd verscheen in 2002: Bes tof. In dat jaar kreeg Berkien een lintje.
Uitgever/verzamelaar Vic van de Reijt plaatste De Vakman in zijn Top100 van Nederlandstalige singles, met het commentaar: `Rechts cabaret bestaat nauwelijks in Nederland, maar deze Utrechtse neef van Lenie uit de Takkestraat kan er wat van: 'Waar vind je nog een vakman? Ze zitten bij het GAK man."'
Op televisie was Berkien te zien in de serie Familie Oudenrijn. Maar eeuwige roem verdiende Herman Berkien als `uitvinder' van het Utrechtse scheldwoord `áááchterlijke gladiool'.

Patrick van den Hanenberg

terug naar Herman Berkien

Deze pagina is bijgewerkt op