14 januari 2010
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Accenten en dialecten als handelsmerk

door Ingrid Bosman

PosiTen heet de show waarmee Tineke Schouten begin dit jaar opnieuw op tournee is gegaan. Vrolijk en gezellig zal het bij haar altijd blijven, maar in haar volgende programma wil ze meer van zichzelf laten zien. „ Ik mag ook wel eens zeggen wat ik vind."

Wat vond u van de oudejaarsconference van Jan-Jaap van der Wal?
Tineke Schouten: „Die heb ik gemist. Ik heb wel Theo Maassen gezien en Freek de Jonge. Ik vind het mooi om hun gedachtespinsels te volgen. Ik leer er ook van.
Bij mij is het al gauw vrolijker en gezelliger, en dat zal het ook altijd blijven, maar je mag ook een mening hebben. Ik ben misschien een beetje meer voor iedereen. Ik heb een trouw publiek hoor, van alle leeftijden. Ik word op straat ook herkend door kinderen van tien, twaalfjaar."

In PosiTien komen veel bekende Nederlanders voorbij. Wie is het meest dankbaar om te imiteren? „Marijke Helwegen. Zij is ook een heel positieve, opgewekte vrouw in de sketch presenteert zij op haar beurt Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer en de Dolly Dots.”
Accenten en dialecten zijn een beetje uw handelsmerk.
„In PosiTien zit een sketch over twee lesbische vriendinnen uit de Achterhoek die samen een hondenuitlaatdienst hebben. Dan praat ik veel met van die t's. Maar het is eerder een accent dan een dialect. Herman Finkers, dat is een expert. Ik doe eigenlijk maar wat. In het plat Utrechts geld ik als specialist, maar als ik een half uur moet kletsen val ik echt wel een keer door de mand."

U bent erg begaan met dieren. U zingt in de show ook een liedje over uw hond Bella.
Ja, ze is verdwenen. Tijdens een onweer, waar ze erg bang voor was, is ze de deur uitgegaan en nooit meer teruggekomen. Dat liedje is wel een monumentje, ja." „ Ik ben nu erg bezig met de dieren buiten, vanwege de vorst. Ik heb net nog van alles gekocht voor de reen. Stro, geitenkorrels. Maar ze hebben er nog niks van gegeten, dus het is waarschijnlijk niet eens nodig. Ik dacht dat ik ze moest helpen. Tja, dat zijn dan van die invulgedachten h."

U hebt patent op titels met woordspelingen. Hoe gaat de nieuwe show heten?
Lol Inclusive. Het gaat over vakanties, als metafoor voor de zoektocht naar geluk. Het boeit me waarom de een zich supergelukkig voelt in een tentje en de ander in een vijfsterrenhotel nog zit te kniezen. In die zin zal het een beetje persoonlijker worden. Ik mag ook wel eens zeggen wat ik vind. Ik heb wel de behoefte om wat meervoor mezelf uit te komen, om wat meer lading aan dingen te geven. Maar goed, ik moet het allemaal nog schrijven h.
Ik kan wel al zeggen dat Bep Lachebek er zeker weer bij zal zijn. Zij heeft alle vakantieresorts gehad, dus ze kan overal over meepraten."

terug naar Tineke Schouten

Deze pagina is bijgewerkt op