8 december 2000
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Peter Dieleman,
bezingt kerst in het Zeeuws

door Rob Paardekam

'S-GRAVENPOLDER - Peter Dieleman vindt dat Zeeuwen zich niet hoeven te schamen voor hun dialect. Daarom probeert hij de taal via zijn liedjes te promoten. "Soms hoor ik twee Zeeuwen in het Nederlands met elkaar praten. Dat is te gek voor woorden."

Deze week presenteert Dieleman zijn cd Zeeuwse Kerst. Het is zijn vierde solo-album. Volgens Dieleman ontstond het idee voor een kerstalbum al ruim een jaar geleden. "Ik wilde samen met andere Zeeuwse zangers een cd maken, maar toen ik begon te schrijven, bleek ik genoeg inspiratie te hebben om zelf een heel album te vullen."
Alle elf nummers op Dielemans nieuwe cd zijn voorzien van originele teksten en melodieën. Dieleman: "Ik heb het gehad met al die herkenbare kerstdeuntjes. De mensen zitten ook niet te wachten op de zoveelste versie van White Christmas."

Kerstpakketten
Omdat een kerst-cd in streektaal een beperkt af te zetten product is, stapte Dieleman naar Jan Geys van de Koebel in Heinkenszand. Die houdt zich bezig met het promoten van streekproducten en vond het album een leuke aanvulling voor zijn kerstpakketten. "Zodoende heb ik er vijfduizend laten drukken", zegt Dieleman trots.
Dieleman schrijft alleen nummers in het Zeeuws. "Op die manier wil ik duidelijk maken dat het een prachtig dialect is." Volgens de zanger hebben zijn optredens soms meteen effect. "Laatst trad ik op bij de Rotary. Vóór mijn optreden sprak iedereen nog algemeen beschaafd Nederlands, maar achteraf hoorde ik veel mensen in het Zeeuws met elkaar praten. Dat is leuk."
De troubadour probeert zijn optredens tegenwoordig zorgvuldig uit te kiezen. "Toen ik net was begonnen, nam ik alles aan. Nu krijg ik zoveel verzoeken dat ik de leukste eruit kan kiezen", aldus Dieleman.

Bruiloften
"Bruiloften, reünies en etentjes doe ik niet meer. Bij dat soort aangelegenheden is de aandacht te veel op andere dingen gericht, terwijl ik wil dat de mensen alleen naar mij luisteren. Ik trad eens op in een café, terwijl er achter me iemand op een flipperkast stond te spelen. Toen ik cynisch vroeg of hij misschien last van me had, zei hij dat ik gewoon door mocht spelen. Dat soort dingen wil ik niet meer meemaken."
De meeste exemplaren van Zeeuwse Kerst gaan in de kerstpakketten. De overgebleven cd's hoopt Dieleman bij zijn concerten aan de man te brengen. "Ik streef ernaar om uit de kosten te komen", zegt hij. "Maar als ik er iets aan overhoud is het natuurlijk mooi meegenomen. Dat geld kan ik goed gebruiken voor mijn volgende project."
Aanstaande zaterdag om 20.00 uur overhandigt Dieleman het eerste exemplaar van zijn kerstalbum aan gedeputeerde L. Coppoolse in de Grote Kerk in Nisse. Vervolgens zal hij de nummers van het album ten gehore brengen.

terug naar Peter Dieleman

Deze pagina is bijgewerkt op