20 december 2000
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Piet Dieleman verlangt
naar een witte kerst

Elk jaar rond deze tijd lijkt de grootste zorg van het mensdom het winkelwagentje tijdig zo vol mogelijk te laden en de capaciteit van vriezer en koelkast danig op de proef te stellen. Daar is weinig kersterigs aan. Gelukkig zijn er tal van manieren om die jaarlijkse kerstgekte te ontsnappen.
De gordijnen dichthouden en met een goed boek of een mooie cd bij haard of, bij gebrek aan beter, cv kruipen is één optie. Het bezoeken van een evenement waar de commercie nog niet de boventoon voert een andere. In beide categorieën is er ook voor liefhebbers van kerst in Zeeuwse sferen wel een en ander te vinden.

Kerst-cd
Onlangs viel in deze krant al te lezen dat Peter Dieleman het voor elkaar wist te brengen een heuse Zeeuwse kerst-cd te doen verschijnen. In samenwerking met een commerciële instelling weliswaar, maar het schijfje is er in elk geval wel.
Zeeuwse Kerst, Dielemans vierde cd, bevat elf stemmige nummers waarin melancholie en humor elkaar afwisselen. Neem bijvoorbeeld de volgende strofe uit het nummer 'Allene mie kerst':

M'n vriendin is vertrokke, en ik è d'ik hin huus
'k bin nerhest uuthenodigd, dus bluuf ik mè tuus
Men eihen afvraehe, wat mô 'k mie die daehen
D'r is vrede op aarde, mè dat is hin excuus


Peter Dieleman schrijft in het boekje bij de cd zelf over het hoe en waarom van 'Zeeuwse Kerst': "Als iemand mij vraagt wat ik vorig jaar met Pasen, Pinkster of zelfs met mijn verjaardag deed, moet ik het antwoord schuldig blijven. Maar vraag me wat ik de afgelopen pak weg 30 jaar met de Kerst deed, dan heb ik daar een redelijk gedetailleerd beeld van. Het is dan ook enigszins verwonderlijk dat ik tot nu toe nooit een kerstlied schreef. Toen ik daar afgelopen jaar over ging denken bleek ik zoveel invalshoeken te hebben dat één ultiem lied niet te schrijven was. Ik had genoeg stof voor een CD.' Heel fraai zijn de sfeerbeelden die Dieleman weet op te roepen.
In een nummer als 'Winter in de polder' zegt hij bijvoorbeeld het volgende:

Winter in de polder

Attut vriest, en de beesten op stal stae
En 'n ôôste wind
As 'n mes, kouwe kavels deurklieft

Vraeg nie wirrom a die kouwe zô werm is
Vraeg nie wirrom lieken donker ier licht
Dit bin mien polders en dit is mien Zeeland
Vraeg nie wirrom, vraeg mien mè niks


Bing Crosby
Dieleman sluit zijn tekst in het cd-boekje als volgt af: "Mijn eigen favoriete kerst CD blijft natuurlijk die van Bing Crosby. Als u uw platen op alfabet in de kast zet, sta ik voortaan - bescheiden - naast hem. Mogen wij u nog vele toekomstige kersten vermaken met onze liedjes en mogen al uw kersten wit zijn". Niet per se een kerst-cd, maar wel bijzonder stemmig is de nieuwe cd van Piet Brakman. Het is alweer de vijfde van de Zeeuws-Vlaamse zanger en Land zonder bergen, zoals de cd heet, luidt het einde in van een periode van bezinning.
Gedurende een jaar trad Brakman amper op. Het gevoel was weg, zegt hij zelf.
Met Land zonder bergen bewijst hij dat 't gevoel weer terug is. Brakman zoekt het in de kleine dingen, de dingen die er juist in deze tijd van het jaar toe doen.
En dat maakt Land zonder bergen eigenlijk ook een beetje 'kerst-cd'.

Marco Evenhuis

Zeeuwse kerst

Kerst, de kerst
D'n aerd an, en zienge
Die wermte, in uus
Die rust, op 't land
De natuur, die strooit,
Mie gullen 'and
Sneeuw, zô zacht, zô wit

Ja ik wil 'n witte kerst
(mer ut rehent en ut waait)
Ja ik wil un witte kerst
(mer ut rehent en ut waait)
Ut sturmt, 't is hlad
't Is guur, 't is nat
Zeeuwse kerst

Kerst, de kerst
Bing Crosby, en sleetjes
Je wensen, vervuld
Kedoos, un boom
En as in, un film
En as in un drôôm
Sneeuw, zô zacht, zô wit

Oh ik wil 'n witte kerst
(mer ut rehent en ut waait)
Mm, ik wil un witte kerst
(mer ut rehent en utwaait)
Ut sturmt, 't is hlad
't Is guur, 't is nat
Zeeuwse kerst

Het Nummer 'Zeeuwse Kerst' is terug te vinden op de gelijknamige cd van Peter Dieleman, uitgave van Stichting Mijn Jas uit 's-Gravenpolder. tel. (0113) 312630
terug naar Peter Dieleman

Deze pagina is bijgewerkt op