11 december 2002
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Peter Dieleman wil herkenbaar zijn

door Steffan ter Maat

's GRAVENPOLDER - Peter Dieleman, zanger/tekstschrijver uit 's Gravenpolder, heeft onlangs zijn vijfde cd uitgebracht, Lulle en spele. Het is een dubbel-cd die live is opgenomen. „Gewoon zonder poespas; alleen gitaar en stem", verklaart Dieleman.

De zanger schreef in 1978 zijn eerste teksten. Zijn stukken zijn allemaal in het Zeeuws en hij schreef er in de loop der jaren zo'n honderd. De meeste van de 22 nummers op Lulle en spele - voornamelijk verkrijgbaar in boekhandels - staan ook op zijn voorgaande cd's. Deze werden vaak met gastmuzikanten opgenomen. Daarna veranderden de stukken, toen Dieleman ze solo op het podium speelde.
„Dat was voor mij de reden om een live-cd te maken. Hij is opgenomen met zo'n 35 man publiek in Studio 2 in Ouwerkerk. Ik geef voor publiek ook altijd een conference-achtige inleiding op de liedjes. Dat is ook alle- maal op de cd opgenomen. Het is een dubbel-cd omdat ik anders stukken had moeten laten afvallen", legt Dieleman uit.
Dieleman vindt zijn liedjes het beste te omschrijven als luisterliedjes: „Er zit wat cabaret in. Het gaat over de dingen des levens, met humor en zelfspot. Anderzijds kan het soms ook ontroerend zijn en dan weer hilarisch."

Spreektaal
De tekstschrijver gebruikt zijn eigen spreektaal. Hier kan hij zich het best in uitdrukken. Dieleman: „Het gaat mij om de herkenbaarheid. Wat betreft de teksten inhoudelijk, maar ook voor mezelf. Mijn doelgroep bestaat ook wel een beetje uit mensen van mijn leeftijd. Ik ben 48 en leeftijdsgenoten zullen het meest in de muziek herkennen.''
Bij zijn optredens vindt de zanger het belangrijk dat hij luisterpubliek heeft. Daarom treedt hij niet op in cafés. Voor de rest speelt hij bij veel verschillende gelegenheden. Dieleman heeft op jaarbasis zo'n 25 optredens. De muziek is een pure hobby, in het dagelijks leven is hij privéchauffeur. De gedachte aan een professionele muziekcarrière komt uit lang vervlogen tijden: „Toen ik een jaar of zestien was en in mijn eerste bandje zat wilde ik als muzikant de wereld veroveren. In het tweede bandje neem je al genoegen met Europa en nog weer later is alleen een hitje in Nederland ook goed. Tegenwoordig ben ik blij als ik voor twaalf uur thuis ben."
Hoe de muzikale toekomst van Dieleman eruit ziet weet hij nog niet: „Ik zit erover te denken om iets te gaan doen met muziekstukken uit de tweede helft van de jaren zestig. Een beetje terug naar mijn jeugd: Ook ben ik bezig met een autobiografie over wat ik allemaal in de muziek heb meegemaakt. Er staat in elk geval nergens druk op en ik kijk wel wat er gaat komen."

terug naar Peter Dieleman

Deze pagina is bijgewerkt op