19 maart 2004
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Tien jaar concerten van Surrender op video vastgelegd

door Ron Magnée

GRIJPSKERKE - Tien jaar lang bezoekt de Zeeuwse rockgroep Surrender traditiegetrouw Grijpskerke voor een spetterend `Koninginnedagconcert. De organisatoren van het jaarlijkse festijn hebben het beeldmateriaal van alle concerten - en nog veel meer - bij elkaar gebracht. Van het materiaal wordt een video gemaakt met de veelzeggende titel: Surrender trugkieke.

De traditie is inmiddels tien jaar oud: elke Koninginnedag komt de boerenrockband Surrenden naar Grijpskerke om in een tent de boel op stelten te zetten. En die rockgeschiedenis hebben de concertorganisatoren nu op video vastgelegd. Halverwege de jaren negentig kwam een groepje Grijpskerkenaren op het idee om de mateloos populaire rockband Surrender naar het dorp te halen. Zo rond Koninginnedag kon het dorp nog wel wat extra vertier gebruiken, vonden ze. Bovendien stond er rond die dagen al een tent waarin de Oranjevereniging van Grijpskerke de Koninginnedagactiviteiten organiseerde.

Tentenboer
Eén van de organisatoren van het eerste uur belde de Brabantse tentenboer en vroeg of de tent nog wat langer kon blijven staan. En dat gebeurde gratis. Met de kostenloze tent kon het concert van Surrender doorgaan. Vanaf dat moment kwam de boerenrockband, die Heinkenszand als thuisbasis heeft, elk jaar naar Grijpskerke om de boel op stelten te zetten. De samenwerking met de Oranjevereniging werd geïntensiveerd en steevast werd grote tent gedeeld.
Van de diverse concerten zijn in de loop der jaren veel films gemaakt. Daarnaast beschikten de leden van het organiserend comité over een grote hoeveelheid beeldmateriaal. Zo kwam presentator Danny Rook al eens naar het Zeeuwse om een concert van Surrender te registreren. En Marjon van Iwaarden zong al eens mee met de rockgroep op het Abdijplein in Middelburg.

Teruggebracht
In totaal was er meer dan dertig uur beeldmateriaal voor handen. De Grijpskerkenaren hebben dit teruggebracht tot een film van één uur. „Het is in totaal een film van achttien gigabyte", vertelt Hugo Kramer, die zich bezighoudt met digitaiseren van de beelden. Het eindresultaat van dit stukje huisvlijt is op het eerstvolgende Koninginnedagconcert van Surrender te zien.
De filmvertoning en het concerti van Surrender staat dit jaar op 24 april gepland. Rond 20.00 uur zal de film worden vertoond die ongeveer een uur duurt. Dan is het tijd voor het voorprogramma: Over the Edge, een band die rockcovers speelt, en daarna betreden de leden van Surrender het Grijpskerkse podium.

terug naar Surrender

Deze pagina is bijgewerkt op