De Faam

Dé Weekkrant op internet

Zilveren Surrender
piekt in Grijpskerke

GRIJPSKERKE - Het jubileumoptreden van Surrender in Grijpskerke week zaterdag nagenoeg niet af van 'normale' concerten. Verveling staat niet in het woordenboek van de Bevelandse groep, er is kennelijk een taak voor ze neergelegd. Of zoals een bezoeker van het concert afgelopen zaterdag bij de ingang van de tent opmerkte: "Dit is nou plattelandscultuur."

Door Ad Hanneman

"Natuurlijk trek je een overall of een moderne variant daarop aan als Surrender optreedt", voegt hij er snel aan toe. De echte fan koopt twintig muntjes. trekt zijn Surrender t-shirt strak, de dito pet achterstevoren en vertrekt met de opmerking tegen de muntverkoper 'dat hij er zo weer zal zijn'.
De organisatie had zaterdag haar best gedaan een mooie film te laten zien over tien jaar Surrender op Grieps. Jaarlijks waren er immers beelden gemaakt. De resultaten, geselecteerd en bij elkaar geplakt, boden een mooi overzicht van de sfeer de afgelopen tien jaar in de tent aan de rand van Gripskerke. Dat er nog een Engelstalig nummer in de film was gemonteerd viel de Surrender fans niet echt op. Hun dialectrock formatie mocht zich `die misstap' permitteren.
De film over tien jaar optredens in Grieps, Over the Edge in het voorprogramma en dan Surrender. Toen de idolen het podium betraden stelde organisator Pieter Boone met bezweet hoofd, maar tevreden vast, dat de meeste mensen er wel waren. Tegn de vijfhonderd kaartjes waren inmiddels verkocht. Het aantal gepast voor het Surrender optreden uitgedoste toeschouwers was tijdens het voorprogramma steeds groter geworden en het feest kon beginnen. `Meriete is 'n lekkere boerenmeid' en `As de klok van Arremuje' kent nagenoeg iedereen. Wie niet alle woorden kent, weet al vrij snel hoe het refrein is gedicht. Blauwe overalls en modernere varianten zoals een lichtgevend oranje regenpak, grootmoeders bh met strakke versteviging rond behaarde mannenborsten lopen door elkaar terwijl voor het podium de gebruikelijke boerenattributen zoals hooi en houtvezel de lucht in gaan als variant op het echte stro. Hier en daar worden net gevulde bierglazen de lucht ingegooid, maar een massale aanval op de band, zoals bij Normaal, blijft uit. "Wij drinken het liever zelf", zegt een aangeschoten liefhebber en hij biedt een potje aan. "Zonde om het zomaar weg te gooien."
Pieter Boone denkt dat er volgend jaar tegen Koninginnedag wel weer een Surrender-feestje zal worden gehouden. Het is volgens hem zo vanzelfsprekend als de augustus-kermis in Middelburg. En dan weer bezoekers in alle leeftijden: van meegenomen kinderen en hangjongeren tot voorbije vutters.

terug naar Surrender

Deze pagina is bijgewerkt op