28 juli 2004
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Grappig zijn op Dial-act festival

De Zeeuwse band Du Driefstang begon ooit als grap. Totaal a-muzikaal, niet wetend hoe ze een instrument moesten vasthouden, traden ze regelmatig op. Er werden zelfs twee cd's uitgebracht. Nu, dertien jaar later is het stil rond de zes heren uit 's-Heer Abtskerke, maar vrijdag staan ze weer op de bühne. Tijdens het Dial-act festival in Koudekerke.
Het idee voor Du Driefstang is bedacht door drie vrienden, terwijl ze in de auto zaten. Op de reclameboodschappen die op de radio voorbij kwamen werden andere teksten verzonnen, de ene nog gekkendan de ander. De heren kregen de smaak te pakken en gingen songteksten schrijven die ze als band ten gehore wilden brengen. „Zo gezegd, zo gedaan. Een aantal bekende nummers werd getransformeerdtot Zeeuwse liedjes die vooral grappig en dom moesten zijn"; vertelt gitarist Marcel Potter. „Toen deed zich echter het probleem voor dat niemand een instrument kon bespelen. Ze kochten wel gitaren, en probeerden daar geluid uit te krijgen, maar dat bleek geen succes. Daarom werd drummer Mark toegevoegd aan de band, als muzikale ondersteuning." Na een aantal jaren kwam er versterking door een begeleidingsband. Inmiddels is Du Driefstang één geheel. De band bestaat nu uit zes mensen: oprichters en zangers Emile Janse en Albert de Jonge, drummer Mike van den Dries, bassist Henne van der Schraaf, gitarist Marcel Potter en contra-bassist Pieter Moeliker. Alle teksten worden zelf geschreven, de muziek over het algemeen niet. Het repetoire varieert van nummers van Iron Maiden, rocknummers, tot oude rock & roll. Het nummer Blue suede shoes, maar ook de Zevensprong zijn allemaal verwerkt tot liedjes in dialect. „We behouden de muziek van een bekend nummer en verzinnen daar een Zeeuwse tekst op. Vaak gaan die teksten nergens over, als ze maar grappig zijn dan is het goed", lacht Marcel. Een voorbeeldvan zo'n tekst die nergens op slaat is uit het nummer 'Bette van Ko':
Een eintje verder, gin't goe mis,
een grote karre vol mie mest.
daa vloge we steenhard tegenan.
we schrokken ons eige stikke lam.

Voor Marcel, van oorsprong afkomstig uit Rotterdam, is het af en toe moeilijk om alle teksten te begrijpen. „Soms snap ik niet wat ze zingen. Zo had ik bijvoorbeeld nog nooit van een 'wúrfel' gehoord, maar dat blijkt dus het haakje van wc-deur te zijn. Je moet het maar net weten, hè! " Tegenwoordig worden er geen nieuwe nummers meer geschreven. Tijdens optredens zingt de band nummers van de cd's Degelijk werk (1996) en Recht voe je bakkes (1999). ,,We zijn een gelegenheidsband geworden. Heel af en toe treden we nog eens op tijdens schuurfeesten, trekker-trek of in bepaalde kroegen", legt Marcel uit. „Het optreden tijdens het Dial-act festival is de eerste van dit jaar. We hadden nu niet echt tijd om te oefenen dus gaan we gewoon zo het podium op. Toch is gezelligheid verzekerd, we hebben er allemaal zin in, dus het wordt een leuke show." Tijdens het festival treden verder nog op: de Apeldoornse rockband Goed Gaon, Kas Bendjen uit de Achterhoek en de Zeeuwse band Surrender.

Lieneke Fieret

Het Dial-act festival wordt vrijdag gehouden op het terrein van de stichting Boerenkoopdag aan de Groeneweg in Koudekerke, aanvang 19.00 uur.

terug naar Du Driefstang

Deze pagina is bijgewerkt op