5 oktober 2005
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Tiende album bluesband met gastoptredens anders dan voorgangers

Rory Gallagher op z'n Zeeuws

door Rolf Bosboom

ZIERIKZEE - Voor hun tiende album wilden The Juke Joints een aantal gasten uitnodigen. Eén naam stond daarbij hoog op de verlanglijst: André Hazes. „Een groot bluesman, in hart en nieren", aldus zanger en drummer Peter Kempe.

De beoogde samenwerking was 'al een eind op de rit' toen Hazes, vorig jaar september, overleed. Voor de nieuwe cd Let it roll, die zaterdag in Zierikzee wordt gepresenteerd, vond de band een aantal eerbiedwaardige alternatieven als gasten, onder wie Tineke Schoemaker (Barrelhouse). „Zij is nu eenmaal hét icoon van de Nederblues."
„We wilden wat anders dan onze vorige cd's maken", verklaart Kempe. „Zeker binnen het blues-kader is het moeilijk om je te blijven vernieuwen, maar je moet het wel proberen."
Met Schoemaker, die ook aanwezig is bij de cd-presentatie, nam Zeelands bekendste bluesband twee covers op: Louella van Marcia Ball en 99 pounds, bekend geworden door Ann Peebles. Op beide nummers speelt ook Barrelhouse-pianist Han van Dam mee. Bij de uitvoering van I'm in the mood van John Lee Hooker worden The Juke Joints bijgestaan door gitarist Marcel Scherpenzeel en drummer David Snel.
De meeste nummers doen Kempe, Michel Staat (gitaar), Peter van Merode (bas) en Sonnyboy van der Broek (mondharmonica, accordeon) echter gewoon met z'n vieren, waarbij ze alle denkbare wegen in bluesland bewandelen, van chicagoblues tot zydeco, maar vooral ook intense, onversneden bluesrock. Tekst en muziek zijn voor het overgrote deel geschreven door Kempe.

Zeeuwse variant Tussen de bonustracks zit een opvallend nummer: een Zeeuwse variant op Going to my home-town van Rory Gallagher: 'k Gae wee naer uus toe. De tekst is van Hans de Vos uit Kwadendamme, een dorpsgenoot van Kempe.
„Hij is heel bedreven in Zeeuwse vertalingen. Hij gaf de tekst aan mij en zei: 'zie maar wat je ermee doet'. We hebben het nummer voor de gein opgenomen en het resultaat was toch wel verrassend. Het zingt heel anders in het Zeeuws. Daar moest ik wel even aan wennen." Let it roll klinkt weer als een klok en voegt opnieuw een hoofdstuk toe aan het dikke boek van The Juke Joints, dat nu al 22 jaar beslaat. En still going strong, aldus Kempe. „De 25 jaar halen we zonder problemen. Het gaat eigenlijk heel vanzelfsprekend."

Cd-presentatie zaterdag 8 oktober in Brogum, Zierikzee. Met Tineke Schoemaker en Han van Dam. Aanvang: 21.30 uur.
terug naar Juke Joints

Deze pagina is bijgewerkt op