24 augustus 2005
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Ludieke protestmars tegen muziekkeuze jubileumfeest Dow

door Ronald Verstraten

TERNEUZEN - Het muziekfeest dat het jubilerende Dow op 3 september houdt op de Markt in Terneuzen, valt niet goed bij een deel van de Zeeuws-Vlaamse bevolking. Om hun ongenoegen te laten blijken, willen ze een ludieke protestmars houden.

Het initiatief is afkomstig van Terneuzenaar Ariël Meeusen. Hij heeft zich gestoord aan het programma van het Dow-feest, waarop de namen prijken van onder anderen Imca Marina, Corry Konings, George Baker en Albert West. „Mijns inziens de minachting van het Zeeuws-Vlaamse publiek ten top," zegt Meeusen. „Allemaal C-artiesten in een C-programma." Hij wijst erop dat zowel Baker als West dit jaar al eens in Zeeuws-Vlaanderen hebben opgetreden: „Dat zijn dan nauwelijks trekkers meer."

Andere keus
Het is duidelijk dat Meeusen zich een heel ander feest had voorgesteld, met een heel andere muziekkeuze. Een grote internationale artiest, of een muziekspektakel dat de afgelopen vier decennia in beeld brengt, zijn enkele van zijn ideeën. „Is Dow immers niet groot geworden door de noeste arbeid van de rock & roll generatie?" Oud-ondernemer en zelfbenoemd muziekhistoricus Meeusen vindt dat 'het A-merk Dow' de bevolking een schiterend feest zou moeten aanbieden vanwege het veertigjarig bestaan. Hij doet een paar suggesties: „Als je een beetje je best doet staat hier Basement Jaxx. Een van de grootste dance-acts van Nederland, onlangs nog te zien op het Glastonbury festival en eerder topact in Werchter. Daarin speelt Simon Ratcliff, de zoon van een ex-werknemer van Dow in Terneuzen." Maar het kan ook dichter bij huis: „Zeeuwse bands als Blof en Raccoon zijn die avond nog vrij."
Er zijn volgens Meeusen genoeg redenen om vraagtekens te zetten bij het muziekspektakel. „Daarom roep ik op tot de Mars op de Griete. Een fietstochtje mag ook. Omstreeks 20.30 uur treden daar de Lamaketta's op. Alles beter dan de Terneuzense Markt. Ik reken op jullie komst!", mailde hij maandagavond een vijftigtal geestverwanten. Hij vroeg erbij of die elk de e-mail weer naar tien anderen wilden doorsturen.
„De reactiestromen binnen. Het loopt als een speer: Er waren er verscheidene bij van mensen die de oproep aan wel 25 tot 50 anderen hadden doorgestuurd," aldus Meeusen. Naar aanleiding van de reacties verwacht hij een paar honderd deelnemers aan de mars.
Het optreden van de Lamaketta's in de bocht van de Griete is een al eerder gepland evenement, met een beperkte toegang. Maar volgens Meeusen is er rondom op de zeedijk nog genoeg plaats voor de marsgangers.
„Ieder heeft rechtop zijn eigen mening en smaak", is de nuchtere reactie van Dow-woordvoerder Frank Neve op de ideeën van Meeusen. „Wij hebben geprobeerd een programma samen te stellen dat een zo breed moge-lijk publiek aanspreekt. Het muziekfeest is trouwens slechts één onderdeel van een heel dagprogramma. Zeg maar een soort Open Dag, maar dan niet op het bedrijf zelf, maar in het centrum van Terneuzen."

terug naar Lamaketa's

Deze pagina is bijgewerkt op