Zeeuws Erfgoed

NIEUWSBRIEF VAN DE STICHTING CULTUREEL ERFGOED ZEELAND
Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland op het web

Twee nieuwe cd's in het Zeeuws

Het is een vruchtbaar najaar op het vlak van Zeeuwstalige muziek. Op 10 september presenteerde Anja Kopmels haar eerste cd Diek aan het publiek. Die presentatie viel samen met het opendeurweekend van 't Kerkje van Ellesdiek op Open Monumentendag.
Anja bracht een paar nummers van haar cd. Voor de begeleiding van die nummers waren heel wat bevriende muzikanten komen opdagen, muzikanten die ook zorgden voor muzikale ondersteuning op de cd. De consulent streektalen, Veronique De Tier, vertelde het publiek iets over het belang van dialectmuziek. Aan de hand van de liedjes die Anja Kopmels daar zong (`Kind van et waeter', `Hornet pelle', `Twi meeuwen'), werden allerlei kenmerken van het Noord-Bevelandse dialect geïllustreerd.
De aanwezigen konden hun kennis direct toetsen aan de volgende drie nummertjes: `Duunkenien', `De mooiste herinnering' en `Diek mee boamen'. Daarna riep Anja drie mensen naar het podium en gaf ze een vishengeltje om op het geïmproviseerde strand op zoek te gaan.
Tussen de rommel die mensen achterlaten en de schelpjes zaten ook drie exemplaren van haar cd verborgen. Na deze ludieke overhandiging, kreeg iedereen een glaasje wijn aangeboden en werd er gezellig nagepraat. De cd is te koop in sommige boekhandels of bij Anja zelf (Hoofdstraat 53, Kortgene, telefoon 0113-301371, e-mail anjakopmels@hetnet.nl). Diek kost €12,50.

Niet alleen Anja Kopmels verraste ons met een cd, ook de 25-jarige groep Ambras heeft een nieuwe cd klaar, Tot botskes. Op 8 oktober kregen de wethouders Frank van Driessche uit Hulst en Adhémar van Waes uit Terneuzen een eerste exemplaar aangeboden in De Halle in Axel.
De zaal zat helemaal vol. Naast muziek van Ambras kregen de vierhonderd bezoekers ook nog Sankie Koster en Cyril Peeters te horen. Op 18 november deed de groep het optreden nog eens over. De cd is te bestellen via e-mail info@ambras.info en kost €15. Meer informatie krijgt u bij de groep zelf (telefoon 0114-315289).
De groep heeft ook een website: www.ambras.info


Deze pagina is bijgewerkt op