22 november 2006
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Vader is belangrijke bron van inspiratie

MIDDELBURG - Zijn vader wordt binnenkort 101 jaar. Voor Jan Lauret uit Middelburg zijn diens herinneringen en uitspraken een belangrijke inspiratiebron. „Die pak ik op en dat worden dan dialect-verhaaltjes.”

Na lang buiten de provincie te hebben gewoond, keerde Lauret (Hoek, 1939) vijf jaar geleden terug naar Zeeland. Hij vestigde zich in Middelburg. Het dialect van het Land van Axel is hem altijd bij gebleven. „Dat ben ik nooit kwijtgeraakt. Het zit in je genen:”
Zijn korte verhalen, die Lauret onder meer voor Omroep Zeeland vertelt, en in tijdschrift Noe publiceert, schrijft hij rechtstreeks in streektaal. Zo hoort het ook volgens zijn vader. Op de laatste dag van de inschrijving, Koninginnedag, kwam hij al surfend op het internet achter het bestaan van de wedstrijd Zing Zeeuws. „Ik ben achter de computer gaan zitten en schreef in twintig minuten de ballade van Kouwepolder Ko. Het ging zo verrekte goed - ik heb het meteen gemaild." Zijn eerste liedtekst was daarmee een feit.

Fantasie
De Koudepolder bestaat echt, Ko is fantasie. De ballade omvat een beetje droefenis en een happy end. Het is geen rock-nummer, beklemtoont Lauret. Typisch een lied dat het best gedijt bij accordeon- of gitaarbegeleiding. Op een Willem Vermandere-achtige manier, legt hij uit, verwijzend naar de Vlaamse bard.
Jos Neve, zanger van Ambras, neemt de vertolking voor zijn rekening.
Lauret heeft nu de smaak te pakken en inmiddels een nieuwe liedtekst gemaakt: Ik kom van d'n 'Oek en m'n moeder heet Lies. Die ligt voorlopig op de plank.

terug naar Jan Lauret

Deze pagina is bijgewerkt op