22 november 2006
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Wedstrijd Zing Zeeuws nadert ontknoping

Van hiphop tot en met rock

door Rinus Antonisse
en Rolf Bosboom

KAPELLE - Hoewel de ontknoping nog moet komen, is het succes al verzekerd, vindt Joop van den Bremen. De wedstrijd Zing Zeeuws heeft tekstschrijvers, zangers en muzikanten duidelijk ge´nspireerd. De Zeeuwse streektaalmuziek is verrijkt.

Van den Bremen, die zich al zo'n tien jaar bezighoudt met het op een website registreren van streektaalmuziek, is voorzitter van de werkgroep die de wedstrijd Zing Zeeuws organiseert.
Hij is blij dat het initiatief aanslaat. Het doel van de stichting De Zeeuwse Taele, waar de werkgroep onder valt, wordt zo mooi gesteund: het gebruik en behoud van de streektaal bevorderen.
De deelnemers aan de wedstrijd bekampen elkaar in twee categorieŰn. In de ene groep zitten zes tekstschrijvers. Hun liederen wordt door anderen uitgevoerd. In de andere groep zitten twaalf deelnemers die een dialectlied zelf schreven en ten gehore brengen. In elke groep zijn vier prijzen te winnen, drie in geld en een publieksprijs (beeldje van een zingende boer, gemaakt door kunstenaar Jan Davidse uit Middelburg). Voor een aantal zangers en groepen is het de eerste keer dat ze zich op de dialecttoer begeven. Het gaat van hiphop tot rock-'n-roll.
Het slot van de wedstrijd is een muziekfestival op zaterdag 25 november in De Vroone te Kapelle, vanaf 19.30 uur. In totaal komen achttien nieuwe dialectnummers voor het voetlicht. Alle teksten worden door een jury beoordeeld op taalgebruik en originaliteit en in de categorie liederen uiteraard ook op presentatie, uitvoering en muzikaliteit.
De groep Krysus uit Middelburg bijt het spits af met Hosternokke. Stikhewoon uit Kapelle brengt Mien eihun Zeeland, een tekst van Janet de Schipper-Priem uit Kapelle. Pelgrims in Parijs, een tekst van Henny Lamper en muziek van Paul Jongejan, wordt uitgevoerd door Grysl uit Kattendijke.
Wie het lied Ik bin Jikkemien uut Zŕŕland ten gehore brengt, een tekst van Jokeline Boer uit Vlissingen, is nog niet bekend. Peter Quaak uit Groede komt met zijn eigen lied Piene, Corien Nortier zingt Zwom˘ n vŕsje van Nelly Dey-Dieleman en Willy Tournois brengt Uutut WestZeeuwsVlaemse Land. Leo Huibers uit Bruinisse schreef De zŕŕman die at nie vromme kwam en dat presenteert hij zelf, op muziek van Marijke Bax en Jaap Driesprong. Het laatste nummer voor de pauze komt ook uit Bru: Maarten Bruijnes met Jakke, jakke, jakke.

Softijsje
De Walcherse groep D°nder heropent na de pauze met het eigen nummer Softijsje en neemt daarna Zienge in 't Zeeuws, een tekst van Cees Sanderse uit Veenendaal, voor zijn rekening. Krakend ties da breek nie, is de boodschap die Cor Baris uit Breskens componeerde en blues-band Crash Boogie uitdraagt. Bennie Hek & De Houdoe's spelen en zingen U'n zwoele z˘meroavond, over een Zeeuw en een meeuw. Hek zingt ook Oales wor aars, een tekst van Ruben de Jonge uit 's-Heerenhoek. Tis daorom komt van Swensee (alias Johnny OK). De Jonge schreef ook de tekst van Wanneer bin je tevree?, door Bart Hoogesteger van muziek voorzien en uit te voeren door De Deurdouwers. Jos Neve zingt De ballade van Kouwepolder Ko, tekst Jan Lauret. Het slotnummer Heidi wordt verzorgd door de rockband Surrender. Janet de Schipper zorgde voor de tekst.

terug naar Zing Zeeuws!

Deze pagina is bijgewerkt op