27 november 2006
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Van kalmpjes aan tot oerend hard

door Harmen van der Werf

KAPELLE - Surrender zet de Klok van Arnemuiden in. Langzaam. Oudere bezoekers die op stoelen in De Vroone in Kapelle zitten, deinen en zingen mee. „Nu gaan we het anders doen", roept zanger Johan van de Swaluw. De Klok van Arnemuiden op z'n Surrenders schalt door de zaal. De fans van de dialectband die achterin de zaal staan, nemen het voortouw gelijk over en brullen mee.

Wat Surrender zaterdagavond doet, tekent de eerste versie van Zing Zeeuws!, een manifestatie om het Zeeuwse lied een oppepper te geven. Het publiek is om het netjes uit te drukken 'gemêleerd'. Van in de dertig tot in de zeventig. Het is precies wat organisator Joop van den Bremen uit Vlissingen voor ogen had: een avond van het Zeeuwse lied met van alles wat. Van ballades, zeemansliederen, rap tot harde rockmuziek. Van den Bremen, geboren in Amsterdam en vanuit Groningen bijna veertig jaar naar Vlissingen gekomen, is een tevreden mens.
Streekmuziek is zijn grote liefhebberij. Hij wilde met Zing Zeeuws! iets op gang brengen in Zeeland wat in veel andere provincies al een succes is. Dat is het zaterdagavond ook in Kapelle met, schat Van den Bremen, tweehonderdvijftig tot driehonderd bezoekers.
Achttien optredens staan op het programma en die worden vlot afgewerkt. Voor de pauze gaat het er rustig aan toe, met onder anderen Zuid-Bevelands enige cabarockband Grysl (Pelgrim in Parijs), Peter Quaak uit Groede (Piene) en 'havenzangers' Leo Huibers en Dominic Haaij uit Bruinisse (De zêêman die at nie vromme kwam).
Oudere bezoekers zijn aan hun trekken gekomen. Na de pauze zet de Walcherse band Dønder direct hard in met Softijsje.
En ik docht: Heeeheee misje.
Mee je lekkere - je lekkere - je lekkere.

Geëmigreerd
Bennie Hek & de Houdoe's met ZeeBra-Rock (Zeeuws-Vlaming Bennie is geëmigreerd naar Tilburg, waar hij de Houdoe's ontmoette) spelen twee gevoeliger nummers; één van zichzelf (U'n zwoele zômeroavend) en één van Ruben de Jonge uit 's-Heerenhoek (Oales wor aars). Oales wor aars is één en al weemoed met teksten als:
Mie z'n oalen zwemme.
Dat dee je in de kloot.

En:
Sondags een eindje keure.
Noe brunche we ant buffet.

Ruben de Jonge, van beroep woninginrichter, heeft bij de jury van Zing Zeeuws! de juiste snaar geraakt. Hij wint met Jan Lauret uit Middelburg (De ballade van Kouwepolder Ko, gezongen door Jos Neve) een gedeelde eerste prijs in de categorie 'tekstschijver'. De derde prijs is voor Janet de Schipper-Priem uit Kapelle met Heidi, uitgevoerd door Surrender. Bennie Hek & de Houdoe's scoren in de categorie 'eigen tekst' de eerste prijs met U'n zwoele zômeroavend, gevolgd door Grysl op twee en de Walcherse band Dønder en De Deurdouwers uit 's-Heerenhoek (met Ruben de Jonge op gitaar) op een gedeelde derde plek. Het publiek mag ook stemmen. Dønder valt opnieuw in de prijzen. Nelly Dey-Dieleman uit Hoek, met Zwomâ 'n vêsje gezongen door Corien Nortier, is volgens de bezoekers de beste tekstschrijfster.
Volgend jaar weer? „Het succes is ernaar”, zegt organisator Van den Bremen weten, „maar de organisatie heeft veel meer tijd gekost dan gedacht.”

terug naar Zing Zeeuws!

Deze pagina is bijgewerkt op